hoe energie op te slaan met gecontroleerde kernfusie

Meer informatie

Home

Het opslaan van energie is een van de grootste uitdagingen in de energietransitie. Waterstof biedt een uitkomst. Scheikundige Daan den Boer onderzoekt hoe de chemische reactie die nodig is om energie in waterstof op te slaan efficiënt en goedkoop kan verlopen.

leer meer

Kernfusiecentrales: fusie of illusie? | ID

Het is allesbehalve eenvoudig energie op te wekken uit kernfusie. Op 1 november 1952 explodeerde op de Enewetak Atoll in de Stille Oceaan ''s werelds eerste waterstofbom, Ivy Mike genaamd. Met een kracht van een kleine 12 megaton vertegenwoordigde de klap zo''n 750 Hiroshima-bommen.

leer meer

Universiteit Twente meldt doorbraak met kabels voor kernfusie

De Universiteit Twente heeft kabels ontwikkeld die veel minder opwarmen dan verwacht waardoor de supergeleiding intact blijft bij gebruik bij een kernfusie-energiecentrale. De verwachting is dat ...

leer meer

Energie op te slaan in blokkentoren | De Ingenieur

De kabels worden elektrisch bekrachtigd om betonblokken omhoog te hijsen en op elkaar te stapelen. Zo wordt elektriciteit omgezet in kinetische energie en opgeslagen. Deze energie is weer vrij te maken door een betonblok op te pakken en het onder invloed van de zwaartekracht gecontroleerd te laten vallen aan de hijskabel.

leer meer

Voor het eerst met kernenergie meer energie opgewekt dan erin …

De onderzoekers slaagden erin 3 megajoules energie op te wekken door met 192 lasers een capsule met atoomkernen te verhitten tot 100 miljoen graden Celsius.

leer meer

Kernenergie en de energietransitie

Een voordeel van kernenergie is dat de elektriciteitsproductie niet afhankelijk is van het weer zoals bij elektriciteit uit zon en wind. In een klimaatneutraal elektriciteitssysteem met kerncentrales zijn minder voorzieningen nodig om de fluctuaties van wind- en zonne-energie op te vangen dan in een systeem waarbij de elektriciteitsproductie vrijwel volledig van …

leer meer

Nieuw record bij kernfusie-experimenten | De Ingenieur

Bij experimenten op aarde is het tot nu toe slechts één keer gelukt om met kernfusie meer energie op te wekken dan er in moest om de reactie op te starten. Hierbij werd aan een capsule met deuterium en tritium met behulp van laserstralen 2,05 megajoule toegevoegd, waarna er voor 3,15 megajoule aan energie vrijkwam uit fusiereacties.

leer meer

Kernfusie lost ons energieprobleem op. Maar nu nog even niet

Dat is volgens De Baar simpel uit te leggen: "Kernfusie is het samensmelten van twee lichte atoomkernen tot één zwaardere. Daar komt energie bij vrij en die energie kan je gebruiken in een ...

leer meer

Hoe haalbaar is kernfusie? | EOS Wetenschap

Amerikaanse wetenschappers maakten op 12 december 2022 bekend dat een kernfusie-experiment in het National Ignition Facility (NIF) in Livermore in Californië voor het eerst meer energie had opgeleverd dan er werd ingestopt. De 192 lasers van de installatie ...

leer meer

Amerikaanse doorbraak in kernfusie-onderzoek

Het experiment van het Amerikaanse National Ignition Facility (NIF) werkt kernfusie op door een capsule met fusiebrandstof, die bestaat uit zware varianten van waterstofatomen, te...

leer meer

Kernfusie-experiment behaalt eerste kernfusie-ontsteking

Een analyse, gepubliceerd in het natuurkundevakblad Physical Review Letters, heeft bevestigd dat een experiment in 2021 een kernfusiereactie heeft veroorzaakt die genoeg …

leer meer

Het opstarten van kernfusie heeft tot doel schone energie te leveren

NT-Tao Lab, foto met dank aan NT-Tau via ISRAEL21CIn een wereld die op zoek is naar hernieuwbare energiebronnen, veroorzaakte de aankondiging van een mogelijke doorbraak in kernfusie eind 2022 door onderzoekers van de Amerikaanse National Ignition Facility in Californië veel opwinding technologie is nog lang niet klaar om om te zetten in …

leer meer

Kernfusie, een schone droom | Museon Omniversum

In plaats van zware atoomkernen te splijten worden bij kernfusie lichte kernen samengesmolten. Dat levert veel energie op. De zon brandt al miljarden jaren… Bezoekersinformatie Museon-Omniversum Stadhouderslaan 37 2517 HV Den Haag Museon-Omniversum

leer meer

Drie innovatieve manieren om energie op te slaan met …

Om energie op te slaan op het moment dat er een overschot is, wordt het gewicht vervolgens weer omhoog getakeld. Hierbij gaat wat energie verloren, maar dat is slechts een klein deel. Het opgetakelde gewicht is potentiële energie die …

leer meer

Kernfusie

De beroemde formule van Einstein, E = mc², geeft een verklaring voor kernfusie. Massa en energie worden bij kernfusie in elkaar omgezet. Bij de fusie van twee atoomkernen tot …

leer meer

Amerikaanse doorbraak in kernfusie-onderzoek

„Het is de eerste keer dat er op een gecontroleerde manier kernfusie op gang gebracht wordt waarbij er meer energie uit komt dan ze erin stoppen. Maar ik zie het niet gebeuren dat ze met deze ...

leer meer

Kernfusiereactor wekt recordhoeveelheid energie op

Op weg naar kernfusie als energiebron heeft de Europese reactor JET een record weten te vestigen, gebruikmakend van de brandstof die straks in échte fusiecentrales het werk …

leer meer

Hoe werkt Kernfusie? | Wetenschap: Natuurkunde

Hoe werkt Kernfusie? Als toekomstige energiebron zijn alle ogen gericht op kernfusie, voornamelijk de reactie tussen twee waterstofisotopen. Deze kernreactie loopt dan tussen Deuterium en Tritium enorme hoeveelheden energie. Per reactie komt er 2.816*10^-12

leer meer

Kernfusie wekt eindelijk meer energie op dan het kost. Doorbraak …

Door dat trucje – in iets aangepaste vorm – op aarde te herhalen, kun je op papier uiteindelijk tientallen malen meer energie oogsten dan je erin hoeft te stoppen. Kernfusie produceert bovendien bijna geen afval en gebruikt als spreekwoordelijke brandstof atomen2.

leer meer

Overtollige energie uit kernfusie: "Dit is de grote doorbraak"

Kernenergie is gebaseerd op kernsplijting, waarbij grote hoeveelheden energie vrijkomen door onder gecontroleerde omstandigheden atoomkernen te splijten met neutronen. …

leer meer

Record aan energie opgewekt met kernfusie, …

De wetenschappers slaagden erin om 59 megajoule energie op te wekken. Ter vergelijking: daarmee kun je in vijf seconden een met water gevuld olievat aan de kook brengen. Het ...

leer meer

Kernfusie-experiment behaalt eerste kernfusie-ontsteking

Met batterijen krijg je nooit genoeg Lithium om op een betaalbare manier energie op te slaan. Lithium is een metaal dat in grotere sterren ontstaat maar meteen door reageert naar zwaardere elementen als zuurstof koolstof stikstof, daarom is het niet rijkelijk aanwezig in ons zonnestelsel.

leer meer

Oplossingen voor radioactief kernafval

Jantje met de pet heeft geen geld/ruimte om een kamer vol met accus te bouwen om die opgewekte energie op te slaan en zelf te gebruiken. Laten we het financieel houden, de stroom uit zonnepanelen ...

leer meer

Record aan energie opgewekt met kernfusie, alledaags gebruik …

Een team van Europese natuurkundigen is erin geslaagd om met kernfusie in vijf seconden een recordhoeveelheid energie op te wekken.

leer meer

Microsoft investeert in kernfusie-startup met oog op …

Helion Energy, startup in de technologie rond kernfusie, heeft Microsoft aangewezen als één van de eerste klanten. Tegen 2028 zou Microsoft elektriciteit kunnen afnemen die is gegenereerd door heliumatomen samen te persen. ITdaily is een B2B-platform met focus ...

leer meer

Kernfusie: het geheim van de zon – Visionair

Veel mensen vinden daarom dat we niet zo moeilijk hoeven te doen. De zon doet dit werk immers al voor ons. We hoeven alleen maar het zonlicht op te vangen met een zonnepaneel. Een zon op aarde Zonnepanelen zijn duur en hebben veel oppervlak nodig.

leer meer

Kernfusie | SCK CEN

De zon op aarde Geen broeikasgassen, bijna geen langlevend radioactief afval en een bijna ongelimiteerde hoeveelheid aan energie: kernfusie zou wel eens dé energieoplossing van de toekomst kunnen zijn. Imitatie van de energieopwerkking van de zon Traditionele ...

leer meer

''Doorbraak'' bij kernfusie met watermoleculen: bedrijf meldt …

Met de geclaimde doorbraak zegt ENG8 dat het vijf keer zoveel elektrische energie kan genereren als nodig is om de reactie op te starten. Dat is ongezien in de wereld van kernfusie.

leer meer

Kernfusiereactie maakt voor het eerst meer energie dan erin …

Wetenschappers van ''s werelds grootste kernfusiefaciliteit, de National Ignition Facility (NIF) van de VS, zijn erin geslaagd een kernfusiereactie te produceren die meer energie …

leer meer

Overzicht kernfusie: De voor

Het is niet eenvoudig om met kernfusie bruikbare energie op te wekken. Het eerste prototype dat energie aan het net zal leveren is op zijn vroegst klaar in 2033 en ook dat is dan nog steeds vooral een experimentele centrale.

leer meer

Recordhoeveelheid energie opgewekt via kernfusie in Europese …

In het Verenigd Koninkrijk is een internationaal team van wetenschappers erin geslaagd om een recordhoeveelheid energie op te wekken met kernfusie. Kernfusie wordt gezien als dé oplossing om zonder broeikasgassen en kernafval energie te …

leer meer

''Kernfusie komt te laat voor de overstap naar duurzame energie''

Als kernfusie geen bijdrage kan leveren aan de overstap naar duurzame energie, wat is dan wél de rol van kernfusie? ''Dat is de 100.000-dollar-vraag. In heel veel toekomstscenario''s zal de wereld steeds verder verstedelijken, richting megacities met meer dan 10 miljoen inwoners.

leer meer

Kernenergie: veelbesproken energiebron | Milieu Centraal

Hoe zit het met kernfusie of thoriumcentrales? Er wordt gewerkt aan nieuwe technieken om kernenergie op te wekken. Kernfusie is hier één van; hierbij versmelten atomen juist met elkaar in plaats van dat atomen gesplitst worden. Ook hierbij komt veel energie vrij ...

leer meer

Een nieuwe mijlpaal in kernfusie-onderzoek, maar wanneer levert een kernfusie…

Wetenschappers zijn erin geslaagd om een recordhoeveelheid energie op te wekken met kernfusie. Wetenschappers proberen al langer dat procedé hier op aarde na te maken. Alleen is het onmogelijk om dezelfde druk te creëren als op de zon.

leer meer

Voor het eerst met kernenergie meer energie opgewekt dan erin …

Kernfusie werkt door waterstofatomen met zo''n kracht tegen elkaar aan te drukken dat ze zich combineren tot helium, waarbij enorme hoeveelheden energie en warmte vrijkomen.

leer meer

Recordhoeveelheid energie opgewekt via kernfusie in Europese …

In het Verenigd Koninkrijk is een internationaal team van wetenschappers erin geslaagd om een recordhoeveelheid energie op te wekken met kernfusie. Kernfusie wordt gezien als dé oplossing om zonder broeikasgassen en kernafval energie te produceren. Alleen verbruiken de reactors nog altijd meer energie dan dat ze opwekken. Toch is het nieuwe …

leer meer

Recordhoeveelheid energie opgewekt met Europese …

Met deze experimenten proberen onderzoekers het kernfusieproces dat de zon aandrijft na te bootsen door gecontroleerd atoomkernen te laten fuseren. Doordat hierbij veel …

leer meer

De vele toepassingen van energieopslag in batterijen | Bredenoord

Door de opgewekte zonne-energie in batterijen op te slaan, kan deze op een gecontroleerde wijze aan het net worden teruggegeven, verspreid over de hele dag en nacht. Door de stroom op deze manier langzaam aan het net af te geven, hoeft het net niet verzwaard te worden.

leer meer

Wat is kernfusie? En maakt het straks zonnepanelen en windmolens overbodig…

Nu hebben onderzoekers in de Verenigde Staten voor het eerst meer energie weten op te wekken dan erin gaat. Daarmee is een historische mijlpaal bereikt in de productie van energie met kernfusie. Wat is kernfusie, hoe werkt het, en waarom is het belangrijk? ...

leer meer

© 2024 BSNERGY Group Alle rechten voorbehouden. Sitemap