dichte opslag van kernenergie

Meer informatie

De toekomst van kernenergie in Nederland: …

Op het gebied van kernenergie zette de regering hiermee twee, voor Nederland tamelijk revolutionaire stappen: Verdere verlenging van de bedrijfsduur van de KCB tot na 2033. De bouw van twee nieuwe kerncentrales. Beide stappen zijn ambitieus.

leer meer

Waarom we nú kernenergie nodig hebben (en over 50 jaar …

Grootschalige opslag van elektriciteit zou een oplossing kunnen zijn om die pieken en dalen op te vangen, maar zover zijn we technisch nog lang niet. ... Tegenstanders van kernenergie zeggen dat kernenergie te duur is. Maar ook dat is een kwestie van perspectief. Als opeenvolgende kabinetten de afgelopen tien jaar half zo veel energie en ...

leer meer

Kernenergie in Nederland | Kernenergie in Nederland

Radioactief afval. Bij de productie van kernenergie ontstaat radioactief afval. De opslag en het beheer van radioactief afslag moet aan strenge regels voldoen, want het is belangrijk dat mensen en het milieu worden beschermd tegen de eventuele risico''s van radioactief …

leer meer

Wat Is Kernenergie? – Waarom Kernenergie en hoe Werkt het?

Kernenergie is een controversiële bron van energie met voor- en nadelen. Hoewel het een aanzienlijke bijdrage kan leveren aan het verminderen van CO2-uitstoot, zijn er zorgen over veiligheid en het beheer van radioactief afval. De toekomst van kernenergie hangt af van technologische vooruitgang en de bereidheid om de uitdagingen aan te gaan.

leer meer

De gevaren van kernenergie en kerncentrales

Gevaren van kernenergie en kerncentrales Kerncentrales en kernenergie houden uiteraard enkele risico''s in voor de bevolking en de samenleving, hoewel de voorstanders van kernenergie dit zullen ontkennen. Voorbeelden van kernrampen uit de geschiedenis zijn deze van Tsjernobyl (Sovjet-Unie) in 1986 en Fukushima (Japan) in 2011.

leer meer

Kernenergie is inderdaad ''niet goedkoper dan duurzame ...

Zonne- en windenergie is flink goedkoper dan elektriciteit uit kerncentrale||In het gezamenlijke verkiezingsprogramma van PvdA en GroenLinks in Zeeland wordt beweerd dat kernenergie niet goedkoper is dan duurzame energie. En hoewel voorstanders van kernenergie het juist een ''betaalbare'' en ''goedkope'' energievorm noemen, blijkt de …

leer meer

15 miljard voor berging kernafval: waar gaat dat naartoe en is het …

Vandaag maakten de federale regering en Engie bekend dat er eindelijk een akkoord is over de verlening van de twee jongste kernreactoren in ons land: Doel 4 en Tihange 3. Daarin werd bepaald dat Engie minstens 23 miljard euro moet neertellen voor de ontmanteling …

leer meer

Voor

De cijfers over het aandeel van kernenergie in onze totale energiebehoefte lopen uiteen, maar volgens de Rijksoverheid is 10 procent van de elektriciteit die we in Nederland gebruiken afkomstig uit kerncentrales. ... De opslag van het kernafval is duur. 3. Kernenergie is geen kortetermijnoplossing. Volgens het Klimaatakkoord moet de CO2 ...

leer meer

kernenergie in de praktijk

Voordelen van kernenergie in termen van voorzieningszekerheid zijn: Schommelingen in de uraniumprijs hebben slechts een bescheiden efect op de productieprijs van elektriciteit9; Uranium heeft een hoge energiedichtheid; Uraniumvoorraden zijn relatief gemakkelijk aan …

leer meer

Hoe duurzaam is kernenergie eigenlijk? En kan het veiliger?

Acht vragen over kernenergie: Atoomenergie is weer onderwerp van gesprek. Waar het Nederlandse kabinet de deur opent voor nieuwe kerncentrales in Nederland, sluit Duitsland dit jaar zijn laatste ...

leer meer

Kernenergie

Er bestaat in Nederland 1 plaats waar we afval opslaan: bij COVRA, in de buurt van de kerncentrale in Borssele. In deze oranje bunker, met muren van bijna 2 meter dik bewaren we het afval. Hier ligt niet alleen radioactief afval van kernenergie, maar ook van

leer meer

Kernenergie: veelbesproken energiebron | Milieu Centraal

Uit uranium kan elektriciteit opgewekt worden: kernenergie. Bij de opwekking van kernenergie komt ongeveer evenveel CO2 vrij als bij wind- of zonne-energie, vele malen minder dan bij fossiele brandstoffen. Toch is over kernenergie veel discussie: over de …

leer meer

Kernenergie geen "ideaal alternatief" voor fossiele brandstoffen, vindt ...

Kernenergie is géén ideaal alternatief voor fossiele brandstoffen in de strijd tegen de klimaatverandering. Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad in een nieuw advies. Het beroept zich daarvoor op technische en ethische argumenten.

leer meer

Radioactief afval | Kernenergie in Nederland

Bij de productie van kernenergie ontstaat radioactief afval. Dit radioactieve afval geeft straling af en kan grote gezondheidsklachten veroorzaken als je hiermee in contact komt. De opslag en het beheer van radioactief afslag moet daarom aan strenge regels voldoen, want het is belangrijk dat mensen en het milieu worden beschermd tegen de eventuele risico''s …

leer meer

Nieuw gebouw voor de tijdelijke opslag van verbruikte splijtstof in ...

In de kerncentrale van Tihange verhuizen de elementen nadien naar een ander, daarvoor ontworpen gebouw waar ze ook onder water worden opgeslagen. De zogenaamde "natte opslag". In Doel is er reeds eerder gekozen voor de zogenaamde "droge opslag". Na afkoeling in het eerste waterbekken verhuizen de elementen naar sterke, speciaal …

leer meer

Wat Is Kernenergie? – Waarom Kernenergie en hoe Werkt het?

Tijdens het opwekken van kernenergie komen bijna geen broeikasgassen of CO2 vrij. Echter, tijdens de bouw van een kerncentrale, bij de winning en transport van uranium en het veilig opslaan van radioactief kernafval komen wel broeikasgassen vrij.

leer meer

Kernenergie | Duurzame energie | Rijksoverheid

Aanbod en opslag radioactief afval; Kernenergie bij mix aan schone energiebronnen. Om de klimaatdoelstellingen te halen, wil het kabinet de komende jaren een mix van (schone) energiebronnen gebruiken om aan de energiebehoefte te voldoen. Het ziet kernenergie daarbij als een nuttige aanvulling op andere energiebronnen. Waarom het kabinet kiest ...

leer meer

NMF Drenthe voorziet nieuwe acties tegen kernenergie en opslag ...

Ook zorgen we voor veilige, permanente opslag van kernafval." Sprookjesboek van de kernenergielobby. De laatste zin ''ook zorgen we voor een veilige, permanente opslag van kernafval'', is volgens Reinder Hoekstra een gotspe: "Niemand weet hoe je radioactief afval duizenden jaren veilig kunt opslaan. Bij kernenergie ontstaat radioactief afval.

leer meer

Wie voor kernenergie kiest, moet ook nadenken over het afval

Veel politieke partijen willen dat Nederland meer gebruik gaat maken van kernenergie. Met deze verkiezingsuitslag is het aannemelijk dat een regeerakkoord ook zal gaan over nucleaire technologie. Maar in de campagne was het stil over de consequenties van die keuze voor het radioactief afval. Veel te stil, stellen onderzoekers Vincent Lagendijk en …

leer meer

Wat is kernenergie en hoe werkt het? (+ voor

Algemeen Kernenergie In Nederland, maar ook in de rest van de wereld is er veel maatschappelijke discussie rondom kernenergie. In dit dossier lees je er alles over. Bijvoorbeeld: Wat kernenergie is en hoe het werkt Of …

leer meer

Kan kernenergie het klimaat redden? De argumenten van voor

Maar het meest van al verzetten tegenstanders zich tegen kernenergie omdat het een gevaarlijke technologie is. Als het misgaat met een kerncentrale, krijg je ze zeer moeilijk onder controle. "Herinner je Tsjernobyl, herinner je Fukushima: als zo''n kerncentrale smelt, ga je daar niet gewoon met een brandweerwagen naartoe en je smijt er wat ...

leer meer

Reacties op jongeren die positief zijn over kernenergie: ''Beseffen …

Zij die pleiten voor kernenergie roepen dat dit goedkope stroom moet leveren, maar als je goed luistert naarde informatie over kernenergie dan is het duurder zonder de opslag van oude splijtstaven ...

leer meer

Hoe wordt kernafval in Nederland opgeslagen? | NPO Radio 1

7 minuten. Kernenergie is weer helemaal terug. Het is schone energie, zeggen de voorstanders, en je bent niet afhankelijk van het buitenland. De regering wil daarom 2 nieuwe kerncentrales in...

leer meer

Wat is kernenergie en hoe werkt het? (+ voor

Critici geven aan dat de werkelijke kosten van kernenergie hoger liggen, omdat er hoge kosten zijn voor de bouw van een kerncentrale, het ontmantelen van centrales en de opslag van het kernafval. Bij een …

leer meer

Gevaren van kernenergie

Er is maar één extra stap nodig om van kernenergie tot kernwapen te komen: de productie van het kernwapen zelf. Met een kernwapen kun je in één keer een miljoenenstad vernietigen. Als radioactief materiaal in verkeerde handen terecht komt …

leer meer

Kernenergie: hoe duurzaam is het? | EnergieKiezer

Alleen wordt tijdens de constructie en ontmanteling van de centrales, de winning en het transport van uranium, de verwerking en opslag van kernafval wel CO₂ uitgestoten. Het internationale panel van klimaatwetenschappers IPCC meldt dat over de hele levenscyclus gezien de totale uitstoot aan broeikasgassen van kernenergie ongeveer 40 keer ...

leer meer

Waarom kernenergie een comeback maakt: leveringszekerheid is …

De drie belangrijkste voordelen. Het grootste voordeel van een kerncentrale is dat er bij de opwekking van energie nagenoeg geen CO2 en andere broeikasgassen vrijkomen. Dat is de grote...

leer meer

Kan kernenergie het klimaat redden? De argumenten van voor

Maar het meest van al verzetten tegenstanders zich tegen kernenergie omdat het een gevaarlijke technologie is. Als het misgaat met een kerncentrale, krijg je ze zeer moeilijk onder controle. "Herinner je Tsjernobyl, herinner je Fukushima: als zo''n kerncentrale smelt, ga je daar niet gewoon met een brandweerwagen naartoe en je smijt er wat water op", …

leer meer

Voor

Er zijn beperkingen voor opslag en transport van kernenergie, met name voor het transport en opslag van radioactief afval, zoals ik eerder heb beschreven. Het radioactieve afval moet zorgvuldig worden opgeslagen en getransporteerd om te voorkomen dat de straling de omgeving of de mensheid beschadigt.

leer meer

Waarom kernenergie? | Kernenergie in Nederland

Een van de ambities van het kabinet is ''een klimaatneutraal Nederland in 2050''. Het kabinet wil dat daarvoor de elektriciteitsproductie uiterlijk in 2040 CO2-neutraal is. Kernenergie kan een belangrijke bijdrage leveren aan deze doelstelling. Het kabinet wil kernenergie in Nederland behouden en uitbreiden. Waarom kiest het kabinet hiervoor?

leer meer

Kernenergie, kernafval, feiten en ethiek in de risicomaatschappij

Vanaf september komt er een "open gedachtewisseling" over waarden en feiten bij het gebruik van kernenergie, georganiseerd door de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli, de voormalige Algemene Energieraad), staat in de startnotitie dat op 21 mei 2021 is verschenen: ''Kernenergie: van polarisatie naar gesprek''. De Raad wil "meer …

leer meer

De gevaren van kernenergie en kerncentrales

Voorstanders van kernenergie beweren dat kernenergie veilig is en dat er door kernenergie een grote groep van de bevolking met elektriciteit kan worden voorzien. Er vindt geen luchtvervuiling plaats, omdat er geen …

leer meer

ENERGIE BESCHOUWING Weeg maatschappelijke kosten …

heid van kernenergie ten opzichte van hernieuwbare ener­ gie, met vaak tegengestelde conclusies (ENCO, 2020; Kalavasta, 2020; Kalavasta en Berenschot, 2020a; TNO, 2022a; Veenstra et al., 2022; Witteveen+Bos et al., 2022). Toch komen de meeste onderzoeken tot de conclusie dat de kosten van kernenergie hoger zijn dan die van hernieuw ­ bare ...

leer meer

Advies aan kabinet: maak haast met plan voor opslag kernafval

Hoe werkt het opslaan van kernafval? Kerncentrales ''produceren'' enkele kubieke meters hoogradioactief afval per jaar. Qua grootte lijkt dat niet veel. Toch is het belangrijk om het goed weg...

leer meer

Kernenergie | Infopagina''s over de Europese Unie | Europees …

Lees over kernenergie. De Infopagina''s bieden een overzicht van de Europese integratie en de rol van het Europees Parlement Kernenergie is een koolstofarm alternatief voor fossiele brandstoffen en vertegenwoordigt bijna 26 % van de elektriciteit die in de EU wordt ...

leer meer

Kernenergie is wél een goed alternatief voor fossiel, nu het …

Vanaf de start van de eerste kerncentrale, Dodewaard, in 1968, tot aan de geplande sluiting van Borssele in 2033 zal Nederland in totaal 450 kubieke meter hoogradioactief afval produceren, één eengezinswoning vol. Ook als kernenergie een grootse comeback zou maken in het kader van de duurzame energietransitie, met een stuk of vijf grote ...

leer meer

Gevaren van kernenergie

Bij de productie van kernenergie ontstaan grote hoeveelheden radioactief afval waarvan het zeer de vraag is of ze veilig kunnen worden opgeslagen. ... Maar na die periode van opslag wil men graag dat er een definitieve oplossing voor het afval komt: men zoekt een plek waar men het afval achter kan laten totdat het over 240 000 jaar allemaal ...

leer meer

Greenpeace helpt overheidscampagne ''Denk vooruit'' met actie

Amsterdam, Nederland — Actievoerders van Greenpeace Nederland hebben vanmorgen bij het ministerie van VROM een groot spandoek opgehangen. In aanvulling op de overheidscampagne ''Denk Vooruit'' waarschuwt Greenpeace tegen de gevaren van kernenergie. Op het kantoor van staatssecretaris Van Geel valt te lezen: ''Dit ministerie …

leer meer

Finland opent ''s werelds eerste eindopslag voor kernafval

De Finse definitieve opslagplaats voor kernafval wordt gebouwd volgens de methode die is ontwikkeld door de Zweedse Nuclear Fuel and Waste Company (SKB). De opslagplaats ontvangt naar verwachting rond 2025 het eerste radioactieve afval en is …

leer meer

Voor

Kernenergie is een veelvoorkomend discussiepunt in verkiezingsprogramma''s. Om de klimaatdoelen van 2030 en 2050 te behalen moeten we de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen sterk verminderen. Meestal wordt hiervoor gekeken naar duurzame

leer meer

© 2024 BSNERGY Group Alle rechten voorbehouden. Sitemap