bijeenkomen-wat is de nieuwste technologie voor energieopslag en warmteopslag
Basalt batterij
De Basalt Batterij is een technologie die uitblinkt in energieopslag en vele voordelen biedt voor zowel kleinschalig als ... snelle energie-ontlading en de mogelijkheid voor warmteopslag. Gebruik van een accu. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van ... Wil je precies weten wat voor Zonnepaneelaccu aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen ...
leer meerMagnetiet: perfect mineraal voor duurzame warmteopslag
De olie stroomt eerst door een groot opslagvat met magnetietkorrels waardoor gedurende de dag het magnetiet opwarmt. Dankzij deze warmteopslag kan de installatie na zonondergang nog vier uur op volle capaciteit doordraaien. De zoektocht naar nieuwe concepten voor warmteopslag voor duurzame energie was de aanleiding voor dit …
leer meerTNO en EBN: Ondergrondse energieopslag essentieel voor toekomstig ...
In de whitepaper ''Ondergrondse energieopslag noodzakelijk voor toekomstig energiesysteem'', die TNO en EBN schreven naar aanleiding van een rapport over ondergrondse opslag in Nederland dat deze week naar de Tweede Kamer werd gezonden, concluderen zij dat ondergrondse energieopslag een onmisbaar onderdeel is van die …
leer meerWarmteopslag | TNO
3 · Maar door de toepassing van een nieuwe technologie is het wel mogelijk om dat warmteverlies aanzienlijk te beperken. Dat is dus goed nieuws. Compacte …
leer meerCellcius: dé compacte warmtebatterij voor thuis | TNO
De behoefte aan een compact en betaalbaar apparaat om warmte en energie op te slaan is groot. We werken aan verschillende technologieën om dat te bereiken, bijvoorbeeld …
leer meerSustainaWeekly
Sector: In 2022 was de klimaatsector industrie de grootste energieverbruiker met een aandeel van 32% van het totale eindverbruik van energie.Nog steeds wordt de energiemix van de klimaatsector gedomineerd door fossiele brandstoffen, vooral aardgas en olie. Tot nu toe verloopt de overgang naar meer hernieuwbare energie nog traag; dit geldt eigenlijk …
leer meerBestaande en nieuwe technieken voor warmteopslag | Feenstra
Nieuwe woonwijken maken steeds vaker gebruik van warmte-koudeopslag (wko). Dat is een systeem, waarbij de warmtepompen in de woningen gebruik maken van een collectieve, …
leer meerGrondbuffer voor horizontale opslag warmte in de grond
De vloeistof is antivries (soms het giftige glycol, maar liever het milieuvriendelijkere monopropyleenglycol) en is slechts het transport medium. De grondmassa zelf neemt de warmte op. De warmtepomp heb je nodig om de opgeslagen temperatuur van 20-25graden op te waarderen naar een hogere temperatuur voor verwarmen of warm water.
leer meerGrootschalige opslag van duurzame warmte | TNO
Er is hoge vraag in de winter en lagere vraag in de zomer. De uitdaging het aansluiten op de vraag naar warmte en het aanbod van duurzame warmtebronnen, zonder dat de kosten te hoog worden. Seizoensopslag van warmte in de ondergrond kan hierbij een belangrijke rol spelen. Kleinschalig en boven de grond. Kleinschalige warmteopslag komt al veel voor.
leer meerTechnologische vooruitgang in energieopslag
Nieuwe oplossingen voor energieopslag. Energieopslag krijgt een nieuwe dimensie door het gebruik van geavanceerde materialen die de capaciteit en levensduur van …
leer meerNieuw innovatief doel voor wolkenkrabbers: naast …
Het opslaan van duurzame energie is zo''n nieuw, innovatief doel. Zogeheten batterijwolkenkrabbers moeten een oplossing bieden wanneer de zon en de wind meer …
leer meerStaal gebruikt als warmteopslag in Berlijn
In Berlijn-Tegel wordt een opslagblok met een capaciteit van 2,4 megawattuur in een proefproject getest voor commercieel gebruik en in reguliere werking gesteld. Alexander Voigt, oprichter en algemeen directeur van Lumenion, zet uiteen wat de eigenheden van staal als opslagmedium zijn, en hoe we deze technologie in de praktijk kunnen toepassen.
leer meerTNO en EBN: Ondergrondse energieopslag essentieel | TNO
Opslag garandeert leveringszekerheid en flexibiliteit. In de whitepaper "Ondergrondse energieopslag noodzakelijk voor toekomstig energiesysteem", die TNO en EBN schreven naar aanleiding van een rapport over ondergrondse opslag in Nederland dat deze week naar de Tweede Kamer werd gezonden, concluderen zij dat ondergrondse energieopslag een …
leer meerCarlijn Lahaye – ENERGYNEST: "Warmteopslag is een …
Wat wij willen laten zien is dat warmteopslag in de industrie een effectieve, flexibele en kostenefficiënte oplossing is die vandaag al kan worden geïmplementeerd. Industriële …
leer meerIs deze basaltbatterij dé oplossing voor grootschalige energieopslag ...
Zonne- en windenergie zijn veelbelovend, maar wat als de zon niet schijnt of de wind niet waait? Om volledig van fossiele brandstoffen af te komen, moeten we duurzame energie grootschalig op kunnen slaan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan - grootschalige energieopslag blijkt een van de grootste uitdagingen waar innovators op dit moment …
leer meerIntroductie energie opslagsystemen
Er bestaan ook ideeën voor offshore pompcentrales voor de kust van Nederland en in België. Een voorbeeld is het plan van KEMA, Bureau Lievense en de Das Brothers uit 2006 genaamd IOPAC (Iinverse Offshore Pump Accumulation). Het ontwerp bestaat uit een ringdijk die een kunstmatig eiland vormt (energiedonut) met in het midden een valmeer …
leer meerWat is thermische energieopslag en kan het de industrie op korte ...
Maar de technologie heeft nog een lange weg te gaan om competitief te worden met de fossiele standaard. De all-inprijs voor warmte op gas ligt op dit moment rond de 45 euro per megawattuur. Op dit moment komt alleen voelbare warmte in de buurt, en omdat de investering hier voor de baten uit loopt, zit er een lange terugverdientijd op.
leer meerIs de WarmteBatterij een oplossing voor je energievraag?
De WarmteBatterij, ontwikkeld door TNO en TU/e is prachtig door zijn eenvoud. Het zout wordt in de zomer gedroogd door daar warmte in te stoppen. Dit droge zout wordt in de winter weer vermengd met water, waarbij grote hoeveelheden warmte vrijkomt. De Warmtebatterij kan ingezet worden in de particuliere woningbouw Die is zo klein dat
leer meerInnovatie in warmteopslag ook voor na de salderingsregeling
Met de dreigende afschaffing van de salderingsregeling voor zonne-energie, worden huiseigenaren geconfronteerd met de uitdaging om hun duurzame energieproductie te optimaliseren. Hierin biedt de opkomst van geavanceerde technologieën voor warmteopslag, zoals de NEStore, een veelbelovend antwoord.
leer meerKabinet zet in op energieopslag | Nieuwsbericht | Rijksoverheid
Voor moleculenopslag (o.a. gas en waterstof) zal EZK onder meer met IenW op korte termijn een langetermijnvisie voor gasopslagen opstellen, beleid maken voor nieuwe vormen van ondergrondse energieopslag, verkennen hoe financiële zekerheid voor opslag in zoutcavernes kan worden gegarandeerd en een pilot ontwikkelen voor …
leer meerWarmteopslag: wat zijn de mogelijkheden?
Warmteopslag op wijkniveau. Naast oplossingen voor de industrie, is warmteopslag op wijkniveau ook al mogelijk. Zo ontwikkelde Ecovat een groot ondergronds buffervat, voor seizoensopslag van warmte. Het water in dit vat wordt in de zomer verwarmd tot zo''n 90 °C, door middel van verschillende warmtewisselaars in de wand.
leer meerWarmtevraag en koudevraag
De beste manier om de warmte- en koudevraag in de gebouwde omgeving te verduurzamen is door te zorgen dat een gebouw in de winter zo min mogelijk warmte verliest en in de zomer niet te veel opwarmt. Door het isoleren van dak, gevel, vloer en ramen (de buitenschil) kan veel warmteverlies worden voorkomen. Hoewel een betere …
leer meerZoutwateraccu''s zijn de duurzaamste keuze voor energieopslag
De technologie van Zoutwateraccu''s bestaat eigenlijk al sinds de jaren 70-80 maar is de laatste jaren pas echt verbeterd en van de grond gekomen. Grote drijfveren hierachter waren investeringsmaatschappijen als Foundation Capital, Kleiner Perkins in ook investeerder Bill Gates investeerde in deze nieuwe zoutwateraccu technologie.
leer meerWarmteopslag: Efficiënte Energiebeheer voor Verwarming
Warmteopslag is een technologie die overtollige warmte opvangt en opslaat voor later gebruik, wat een efficiënter energiebeheer mogelijk maakt. Dit systeem is cruciaal in duurzame energie-oplossingen, waardoor de betrouwbaarheid van verwarmingssystemen wordt verbeterd en de operationele kosten worden verlaagd.
leer meerGras drogen met PV, warmtepomp en warmteopslag
dots in linker grafiek zijn regelmatig onder 25 kWh/kwartier). Dit komt omdat de warmteopslag regelmatig leeg wordt getrokken in het droogseizoen in de referentiesituatie (zie de energie beschikbaar in de opslag in de rechter grafiek). Voor en na het droogseizoen zien we dat de opslag steeds maximaal geladen is, omdat er dan geen
leer meer100% Nederlandse technologie voor energieopslag in water
100% Nederlandse technologie voor energieopslag in water beschikbaar ... Het is een toepassing van PSH in een gebied met lage vervallen en gebruik makend van de techniek van de nieuwste generatie "Archimedes Pompturbines". ... wat heeft dat voor effect op bijv. getijdestroming langs de Noordzeekust, en wat zijn de gevolgen voor de natuur ...
leer meerKoude
De herfstperiode is bijna afgelopen en de winter staat voor de deur. Tijdens de koudere periode van het jaar kunnen de kosten aanzienlijk stijgen voor vele bedrijven. Deze periode kan echter ook gezien worden als een opportuniteit om na te denken over een manier om uw bedrijfspand te verwarmen op een duurzame en milieuvriendelijke manier. Koude- en …
leer meerWarmteopslag | Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie
Warmteopslag is het opslaan van warmte voor gebruik later. Je kan warmte opslaan voor een korte termijn (uren), een dag, een week of een seizoen. Dit gebeurt grootschalig bij …
leer meerNEStore: nieuw warmteopslag systeem voor woningen en kleine …
Newton Energy Solutions lanceerde de NEStore, een bij TNO ontwikkelt warmteopslag-systeem voor woningen en commerciële gebouwen. Het opslagsysteem dat volledig is …
leer meerStaal gebruikt als warmteopslag in Berlijn
In Berlijn-Tegel wordt een opslagblok met een capaciteit van 2,4 megawattuur in een proefproject getest voor commercieel gebruik en in reguliere werking gesteld. Alexander Voigt, oprichter en algemeen …
leer meerWarmtebuffer van Nederlandse start-up verlaagt energierekening …
Tot 75 procent besparen op energiekosten. Als de buffer er eenmaal ligt, kan een huishouden tot wel 75 procent op de energierekening besparen. "Het binnen Borg ontwikkelde algoritme berekent per woning op basis van historie en bijvoorbeeld prijs en weersverwachtingen wat de optimale laad en ontlaad-strategie is", legt Spanjer uit.
leer meerWarmteopslag gebouwde omgeving: trends en …
Zwaar weer. Ook Ecovat heeft op grote schaal een ondergronds opslagvat ontwikkeld, waardoor warmteopslag op wijkniveau mogelijk wordt. De technologie biedt een oplossing voor het aansluiten van vraag- en …
leer meerKoude
De herfstperiode is bijna afgelopen en de winter staat voor de deur. Tijdens de koudere periode van het jaar kunnen de kosten aanzienlijk stijgen voor vele bedrijven. Deze periode kan echter ook gezien worden als een …
leer meerWat is de rol van energieopslag in de energietransitie?
Energieopslag en de energietransitie. Energieopslag is onmisbaar in een betrouwbaar energiesysteem, nu en in de toekomst. EBN onderzoekt hoe de nieuwe vormen van energieopslag als onderdeel van ons toekomstige energiesysteem, stap voor stap kunnen worden vormgegeven.
leer meerEnergy storage platform: energieopslag na 2030 | TNO
Grootschalige energieopslag boven- en ondergronds. Al het onderzoek is erop gericht om binnen tien jaar technologieën toepasbaar te hebben om energie en energiedragers …
leer meer