bijeenkomen-energie onderwerpen
Feiten en cijfers hernieuwbare energie
Totaal verbruik biomassa 2021 – Bron: CBS. In Nederland is biomassa na wind en zon de belangrijkste bron van duurzame elektriciteit. Om deze reden vindt 77% van het verbruik …
leer meerProfielwerkstuk
Duurzaamheid, klimaat of milieu als thema voor je PWS gebruiken? Bekijk hier een aantal voorbeelden van onderwerpen voor je profielwerkstuk. Bekijk de suggesties en experimenten of stel een vraag aan ons profielwerkstukteam.
leer meerRijksoverheid stimuleert aardwarmte (geothermie) | Duurzame energie …
De Rijksoverheid stimuleert aardwarmte als duurzame energiebron. Aardwarmte kan een grote rol spelen bij de levering van warmte aan woningen, glastuinbouw en industrie. Om dit voor elkaar te krijgen, biedt de overheid onder andere subsidies aan voor aardwarmteprojecten.
leer meerEnergieopslag
Energieopslag is essentieel voor de integratie van hernieuwbare energiebronnen, omdat het energie kan opslaan wanneer de prijzen laag zijn en het aanbod hoog is, en deze energie kan vrijgeven wanneer de prijzen hoog zijn en het aanbod beperkt is. Verschillende technologieën, zoals batterijen en pompaccumulatie, worden gebruikt voor energieopslag …
leer meerEnergievergelijker (2024) – Vind onafhankelijk de beste deal
Energievergelijker 2024: vergelijk energieleveranciers op prijs en zie direct hoeveel je kunt besparen met een overstap. 3 Claim je energie deal De energietarieven en contracten die je op onze website ziet staan, zijn tijdelijk. Je moet dus snel handelen, omdat je
leer meerMetsola over Oekraïne: We moeten ons losmaken van Russische energie | Onderwerpen …
Metsola over Oekraïne: We moeten ons losmaken van Russische energie Roberta Metsola riep de EU-leiders op zich voor de lange termijn te engageren op het vlak van Oekraïne, onder meer door te zorgen voor energieonafhankelijkheid voor de EU.
leer meerEnergie en milieu | Compendium voor de Leefomgeving
Onderwerpen Energie en milieu Aardolie, aardgas en steenkool zijn de belangrijkste primaire energiedragers die de energie leveren voor de Nederlandse samenleving. Het gebruik hiervan draagt bij aan klimaatverandering en verzuring.
leer meerHoe hoog is de maximale energieprestatievergoeding (EPV) van …
De energieprestatievergoeding (EPV) betaalt u aan de verhuurder als uw huurwoning zeer energiezuinig is. En heel veel energie opwekt. Hoe beter uw woning geïsoleerd is, hoe hoger de EPV mag zijn. De maximale vergoeding wordt elk jaar per 1 juli aangepast aan de inflatie. Voor huurovereenkomsten die ingaan vanaf 1 oktober 2023 gelden andere regels.
leer meerGrote energieprojecten voor duurzame energie
Nederland gaat stap voor stap over op duurzame energie, bijvoorbeeld uit zon, wind of waterstof. Onder meer bij huizen, voertuigen en in de industrie. Hiervoor zijn uitbreidingen en aanpassingen nodig aan de energie …
leer meerWelke voorwaarden gelden voor huurwoningen aangesloten op een warmtenet met een energieprestatievergoeding (EPV…
Voordat uw verhuurder een energieprestatievergoeding (EPV) kan voorstellen, moet uw huurwoning aangesloten op een warmtenet aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet de woning minstens evenveel duurzame energie opwekken, als u aan warmte uit het warmtenet verbruikt. Is de warmte uit het warmtenet niet helemaal duurzaam? Dan moet …
leer meerEnergie en milieu | Compendium voor de Leefomgeving
Energie en milieu. Aardolie, aardgas en steenkool zijn de belangrijkste primaire energiedragers die de energie leveren voor de Nederlandse samenleving. Het gebruik …
leer meerGroothandelsmarkt energie | ACM
Groothandelsmarkt energie Blijf op de hoogte Delen LinkedIn Facebook X Printen RSS Groothandelsmarkt energie De ACM houdt toezicht op de energiemarkt. Bekijk de regels voor groothandel in elektriciteit en gas op de Nederlandse en internationale markt ...
leer meerWetgeving zonne-energie
Er gelden Europese en nationale richtlijnen, wetten en verordeningen voor zonne-energie. Om de klimaatdoelen te halen, maar ook voor veiligheid en duurzaamheid. De Europese richtlijnen worden deels ''vertaald'' naar nationale wetgeving, de wetgeving die in Nederland geldt. Er gelden Europese en nationale richtlijnen, wetten en verordeningen voor zonne …
leer meerOnderwerpen
Onderwerpen Energiesysteem Energietransitie Hernieuwbare energie Infrastructuur Energieopslag Marktwerking elektriciteit & gas Belasting en Financiering Regulering Kleinverbruikers Grootverbruikers Onze leden Onze leden Lid worden Gedragscode VeWa
leer meerEnergie | Onderwerpen | Europees Parlement
Energie is de grootste bron van de uitstoot van broeikasgassen in de EU. Lees meer over de EU-oplossingen om meer hernieuwbare energie te gebruiken en de sector koolstofvrij …
leer meerEnergie-efficiëntie: nieuwe EU-regels voor gebouwen en woningen | Onderwerpen …
Vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in de EU bijna nul of zeer weinig energie gebruiken voor verwarming, koeling en warm water. EU-regels introduceren energiecertificering van gebouwen, zodat eigenaren energieprestaties kunnen toepassen en …
leer meerEnergie | Alle artikelen | Onderwerpen | Europees Parlement
Alle artikelen | Ontdek hoe het Europees Parlement de afhankelijkheid van de EU van energie-importen wil verminderen en toegang wil garanderen tot schone en betaalbare energie.
leer meerEnergie vergelijken 2024 | Energievergelijker | Consumentenbond
Onafhankelijk energie vergelijken De Energievergelijker van de Consumentenbond is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je heel makkelijk je energiekosten berekenen, de goedkoopste energieleverancier kiezen, en een nieuw …
leer meerBeleid duurzame energie
Het opwekken, verspreiden en gebruiken van hernieuwbare (duurzame) energie draagt bij aan het streven om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat betekent dat we de uitstoot van broeikasgassen, met name CO2, verminderen naar nul. Het opwekken, verspreiden en gebruiken van hernieuwbare (duurzame) energie draagt bij aan het streven om in 2050 …
leer meerStandpunt energietransitie
Energie-Nederland onderschrijft de doelen volledig om een duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening te realiseren. Van de overheid vraagt Energie-Nederland …
leer meerEnergie
Energie wordt wel aangeduid als de mogelijkheid om arbeid te verrichten, of ruimer: de mogelijkheid om een verandering te bewerkstelligen. Energie kan ook gezien worden als …
leer meerEnergiebeleid en ambities
Regionale Energie Strategieën en Provinciale Energie Strategie Limburg heeft twee Regionale Energie Strategieën (RES-en) voor een effectieve regionale aanpak. Binnen deze twee RES-en, Noord- en Midden-Limburg en Zuid-Limburg, werken we samen met een aantal partners (gemeenten, waterschap en Enexis).
leer meerRijksoverheid stimuleert duurzame energie
Nederland wekt duurzame energie vooral op met: windturbines op zee ; windmolens op land; zonnepanelen op daken en in zonneparken. In de toekomst komen daar technieken …
leer meerBesluit wijziging vergunningen van Allround Hollands Energie
Besluit tot wijziging van de vergunningen van Allround Hollands Energie B.V. voor de levering van elektriciteit en gas aan kleinverbruikers (PDF - 582.56 kB) Over toegankelijkheid van documenten We doen ons best om documenten toegankelijk te maken.
leer meerEnergie vergelijken 2024 | Dé Energievergelijker van NL
Energie vergelijken in 2024? Bespaar tot €900. Vergelijk energieleveranciers in onze energievergelijker en kies de goedkoopste uit. Bel: 020 -760 42 42 "De gasprijs is al maanden relatief laag. Als je overweegt om nu een vast contract te …
leer meerOnderwerpen | VNG
Energie en Klimaat Europa en internationaal Financiën Informatiesamenleving Jeugd Maatschappelijke ondersteuning en zorg Milieu Omgevingswet Onderwijs Openbare gezondheid Openbare orde en veiligheid Recht Risicobeheer Ruimte, wonen en mobiliteit
leer meerRijksoverheid stimuleert duurzame energie
Nederland werkt aan een energiesysteem waarbij nauwelijks nog CO2 vrij komt. In 2050 moet de energievoorziening bijna helemaal duurzaam en CO2-neutraal zijn. De regeringsleiders van de Europese Unie (EU) hebben in december 2020 afgesproken te streven naar een Europees CO2-reductiedoel van 55%. Een overgang naar een …
leer meerHernieuwbare energie
Hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie, waterkracht, aardwarmte, kernenergie en biomassa, zijn onuitputtelijk en vormen de basis van een duurzaam energiesysteem. In Nederland spelen windenergie en zonne-energie momenteel een cruciale rol in de productie van hernieuwbare elektriciteit, met respectievelijk 21 …
leer meerEnergie vergelijken? + Vind het goedkoopste contract (2024)
Energie vergelijken: Wie is momenteel de goedkoopste energieleverancier? Hier vind je het beste energiecontract voor jou (2024). ... Onderwerpen Dynamisch energiecontract Energieleveranciers Gasprijs Stroomprijs Terugleververgoedingen English Info Contact ...
leer meerStandpunt energietransitie
Klimaatakkoord – Coalitieakkoord Het Klimaatakkoord van 2019 verbindt Nederland aan het uitfaseren van broeikasgasuitstoot en het beperken van de temperatuurstijging. Energie-Nederland ondersteunt deze doelen en vraagt om duidelijk en stabiel beleid voor versnelling. Klimaatwet De Klimaatwet in Nederland bevat beleidsinstrumenten zoals het Klimaatplan, …
leer meerHernieuwbare energie
In Nederland spelen windenergie en zonne-energie momenteel een cruciale rol in de productie van hernieuwbare elektriciteit, met respectievelijk 21 TWh en 18 TWh in 2022. …
leer meerEuropese afspraken om energie te besparen
De Rijksoverheid stimuleert energiebesparing om de uitstoot van CO2 terug te brengen. Doel: 11,7% minder energie in 2030 In juli 2023 zijn in de Europese Unie nieuwe regels afgesproken om energiebesparing te stimuleren.Met deze regels willen EU-lidstaten ...
leer meerBeleid duurzame energie
Beleid duurzame energie. Het opwekken, verspreiden en gebruiken van hernieuwbare (duurzame) energie draagt bij aan het streven om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat …
leer meerFeiten en cijfers hernieuwbare energie
Biomassa is na wind- en zonne-energie de belangrijkste bron van duurzame elektriciteit in Nederland. Deze pagina vertoont het verbruik van biomassa naar toepassing, de rol die biomassa speelt in de elektriciteitsproductie, de verschillende soorten biomassa, en hoe deze gebruikt worden. Het gebruik van biomassa in de energiemix draagt bij aan de …
leer meerAlle energieleveranciers (60) in 2024 l Welke is de beste?
In het onderstaande overzicht zie je alle energieleveranciers die energie aanbieden op de Nederlandse markt. Deze leveranciers beschikken allemaal over een leveringsvergunning van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de toezichthouder van de Nederlandse energiemarkt., de toezichthouder van de Nederlandse energiemarkt.
leer meerEnergienetwerk
Duurzame energie komt vaak in de vorm van elektriciteit. We gaan daarom de komende jaren steeds meer elektriciteit gebruiken voor de energie die we nodig hebben. Hiervoor moet ook steeds meer elektriciteit opgewekt en getransporteerd worden. Het vinden van een nieuwe, passende energiemix en het bouwen van het netwerk hiervoor is voor …
leer meerInvestering nodig voor hernieuwbare energie | Onderwerpen
De EU wil er voor zorgen dat 20% van Europa''s energieverbruik tegen 2020 afkomstig is van hernieuwbare energie. Hiervoor zal wel het elektriciteitsnet uitgebreid en aangepast moeten worden. De Parlementaire commissie voor industrie, onderzoek en energie (ITRE) besprak maandag een studie van het Europese Netwerk voor Hernieuwbare Energie dat …
leer meerEnergie | Onderwerpen | Europees Parlement
Hoe stimuleert de EU hernieuwbare energie? 11-06-2024 - 17:21 Energie Hervorming van de elektriciteitsmarkt: EU-oplossingen tegen prijsschommelingen 11-04-2024 - 13:52 Energie Hernieuwbare energie: ambitieuze doelstellingen voor Europa 03 …
leer meerInformatieplicht energiebesparing
Voor de informatieplicht moet u eens in de 4 jaar rapporteren. Of u moet rapporteren hangt af van de aard van de activiteiten op de locatie en het energiegebruik op de locatie per jaar. Rapporteren doet u aan uw omgevingsdienst. U leest op deze pagina alle informatie die u nodig heeft om aan de slag te gaan. Uw rapportage direct regelen Voor de …
leer meer