wat is het nationale beleid voor verplichte energieopslag

Meer informatie

Batterij voor energieopslag: welke moet ik kiezen?

Wat is je energiebehoefte? Hoe groter je energiebehoefte, hoe groter de hoeveelheid energie die je in je batterij op moet kunnen slaan. We hebben het dan over de capaciteit, die we uitdrukken in kWh. Voordat je investeert in een batterij voor energieopslag, is het ...

leer meer

Beleidskompas | Kenniscentrum voor beleid en regelgeving

Alles wat essentieel is voor een goede beleidsvoorbereiding zit in het Beleidskompas. Het Beleidskompas biedt een verbeterde structuur met vijf stappen om beleid te ontwikkelen. Bij elke stap wordt bekeken welke belanghebbenden betrokken moeten worden zodat je deze stap in co-creatie kunt uitvoeren.

leer meer

Kabinet zet in op energieopslag | Nieuwsbericht | Rijksoverheid

Voor moleculenopslag (o.a. gas en waterstof) zal EZK onder meer met IenW op korte termijn een langetermijnvisie voor gasopslagen opstellen, beleid maken voor nieuwe vormen van ondergrondse energieopslag, verkennen hoe financiële zekerheid …

leer meer

Beleid

Beleid is een term die op verschillende manieren wordt gebruikt. Zo staan beleid en praktijk vaak tegenover elkaar (willen versus kunnen). Ook de tegenstelling beleid versus uitvoering komen we veel tegen: het al dan niet loze papieren ideaal of de bestuurlijke wensdroom tegenover de alledaagse beleidsrealiteit (boardroom versus werkvloer).

leer meer

EZK publiceert Programma Energiehoofdstructuur: overheid gaat …

Dit programma richt zich op het ruimtelijk beleid voor de energie-infrastructuur in Nederland tot 2050. De documenten volgen de doelen die gesteld zijn in het Nationaal Plan …

leer meer

Wat moeten overheden bijdragen aan meer energieopslag?

Lokale overheden zijn voor een deel verantwoordelijk voor de energieopslag. Gemeenten kunnen regels opnemen in hun omgevingsplan voor het plaatsen van opslagsystemen. …

leer meer

1. Wat is het probleem? | Kenniscentrum voor beleid en regelgeving

Voordat je met een probleem- en oorzakenanalyse start heb je vaak al een vermoeden wat het probleem is; dat noemen we het probleemvermoeden. Het gaat daarbij niet altijd om een probleem. Een te verzilveren kans kan ook een reden zijn om beleid te initiëren.

leer meer

Energieopslag & -Distributie 14 maart 2024Utrecht

Terwijl de wereld zich inzet voor een duurzamere toekomst, staat de noodzaak voor geïntegreerde, flexibele energieopslag centraal in de transitie naar groene energie. 14 maart 2024 organiseerden we de 9e …

leer meer

EZK publiceert Programma Energiehoofdstructuur: overheid gaat sturen op locaties voor …

Dit programma richt zich op het ruimtelijk beleid voor de energie-infrastructuur in Nederland tot 2050. De documenten volgen de doelen die gesteld zijn in het Nationaal Plan Energiesysteem. Voor ontwikkelaars van energieopslag zijn er een aantal belangrijke

leer meer

Verplichte CO2-registratie voor werkgevers: zo doe je dat

Houd jij de CO2-uitstoot van jouw werknemers al bij? Vanaf 1 juli 2024 is het voor werkgevers met honderd werknemers of meer verplicht om woon-werkverkeer en zakelijke ritten te registreren. Goed voor het klimaat, maar het klinkt misschien als administratief gedoe. Geen zorgen: ontdek wat de registratieverplichting precies is, waarom die er is, …

leer meer

Is deze basaltbatterij dé oplossing voor grootschalige energieopslag…

Zonne- en windenergie zijn veelbelovend, maar wat als de zon niet schijnt of de wind niet waait? Om volledig van fossiele brandstoffen af te komen, moeten we duurzame energie grootschalig op kunnen slaan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan - grootschalige energieopslag blijkt een van de grootste uitdagingen waar innovators op dit moment …

leer meer

3.4 Doelmatigheid | Kenniscentrum voor beleid en regelgeving

Een toelichting bij een beleids- of wetsvoorstel over hoe het beleid wordt gemonitord en geëvalueerd. Bron: RPE 2022 Verplichte toelichting op doelmatigheid Het is op basis van artikel 3.1 van de Comptabiliteitswet 2016 ...

leer meer

Uitvoerbaarheidstoets decentrale overheden en Normenkader interbestuurlijke verhoudingen | Kenniscentrum voor beleid …

Inhoudsopgave 1. Wat is het kabinetsbeleid m.b.t. de voorbereiding van nieuw beleid dat decentrale overheden raakt? 2. Waarom zijn de UDO en het Normenkader nodig? 3. Wanneer en waarvoor gebruik je de UDO en het Normenkader? 4. Hoe verwerk je de eis in

leer meer

Beleid voor grootschalige batterijen en opweknetcongestie

7 220493 - Beleid voor grootschalige batterijen en opweknetcongestie – Oktober 2023 1 Inleiding Batterijen spelen een belangrijke rol in het toekomstige energiesysteem. Batterijen dragen bij aan leveringszekerheid en kunnen resulteren in lagere energiekosten.

leer meer

Routekaart Energieopslag | Rapport | Rijksoverheid

Rapport over welke acties moeten worden genomen om energieopslag te bevorderen, passend bij de verwachte rol ervan in het toekomstige energiesysteem, tot aan 2035 en …

leer meer

Nationale TEMPEST Autoriteit (NTA) | Informatiebeveiliging | AIVD

Om bijzondere informatie - waaronder staatsgeheimen - zo goed mogelijk te beschermen tegen TEMPEST is er nationaal beleid gemaakt en vastgelegd in document VBV 32000 (B), 6 november 2006. Voor het beschermen van gerubriceerde NAVO- of EU .

leer meer

De betekenis van het VN ''Kunming-Montreal Raamwerk voor biodiversiteit'' voor het Nederlandse beleid | Planbureau voor …

Eind 2022 zijn nieuwe mondiale doelen voor natuurherstel overeengekomen voor 2030 en 2050 in het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (GBF). Vrijwel alle landen, inclusief Nederland, hebben deze nieuwe VN-doelen onderschreven.

leer meer

Data Protection Impact Assessment | Kenniscentrum voor beleid …

Bij projecten, regelgeving en beleid waarbij persoonsgegevens worden verwerkt, moet je een duidelijk beeld hebben wat de risico''s zijn voor de rechten en vrijheden van betrokkenen. Een DPIA helpt hierbij en is ook een goed hulpmiddel om te beoordelen in hoeverre de huidige maatregelen voldoen en wat er nodig is om de risico''s te verminderen.

leer meer

Energieopslag

En er wordt beleid gemaakt om de inzet van energieopslag en investeringen in infrastructuur voor energieopslag te ondersteunen. Zo is er in Brussel bijvoorbeeld …

leer meer

Wat verandert er met de Omgevingswet in het beleid voor …

Wat verandert er voor de provincie? De Omgevingswet gaat uit van het principe ''decentraal tenzij''. Dit betekent dat je als provincie alleen iets hoeft te doen als er een provinciaal belang is of als gemeenten of waterschappen het belang zelf niet kunnen regelen. De omgevingsverordening vervangt bestaande verordeningen van de provincie over de …

leer meer

Grenseffecten | Kenniscentrum voor beleid en regelgeving

Daarom gebruikt het ministerie het moment dat het voorstellen voor nieuw beleid en regelgeving toetst op gevolgen voor interbestuurlijke verhoudingen, ook om de grenseffecten te bekijken. Het ministerie maakt een inschatting of er voldoende aandacht is besteed aan de gevolgen voor de grensregio''s en bespreekt dit als het nodig is met het …

leer meer

Wat is het nationaal beleid?

Het nationaal beleid om de transitie naar een circulaire economie te faciliteren staat beschreven in het Nationale Programma Circulaire Economie (NPCE). Het nationaal beleid onderscheidt 4 knoppen waaraan het kan draaien om de transitie te faciliteren.

leer meer

Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA)

In de Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie staat het nationale beleid voor de inrichting van waterrobuuste en klimaatbestendige gebieden. Daarbij is bijzondere aandacht voor vitale en kwetsbare functies, omdat bij een overstroming of door extreem weer belangrijke voorzieningen kunnen uitvallen.

leer meer

Wat is de rol van energieopslag in de energietransitie?

Ondergrondse opslag van warmte Een andere vorm van duurzame energie waar we in de toekomst veel meer gebruik van zullen maken én zullen opslaan, is warmte. De overschotten van bronnen die het hele jaar warmte leveren, zoals aardwarmte en restwarmte van de industrie, slaan we op in watervoerende aardlagen op enkele …

leer meer

Best practices | Kenniscentrum voor beleid en regelgeving

Het geven van best practices is een effector: het helpt om bestaand beleid bij de doelgroep te laten werken. ... Op de website van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) zijn ook verschillende voorbeelden van best practices te vinden. ...

leer meer

Wat is ESG en waarom is het belangrijk?

ESG staat voor Environmental, Social en Governance. Het is een concept waarmee je de duurzaamheid- en maatschappelijke impact van bedrijven en organisaties kunt beoordelen. Dat klinkt bekend in de oren! Is ESG hetzelfde als Maatschappelijk Verantwoord ...

leer meer

Maatwerk is geen oplossing voor slecht beleid | Nationale …

Maatwerk is geen oplossing voor slecht beleid Meer vertrouwen in de overheid begint met een overheid die zich betrouwbaar toont, behoorlijk handelt en het burgerperspectief centraal stelt. En die fundamentele rechten van volwassenen en kinderen beschermt.

leer meer

Energie opslaan onder de grond: nu regels maken om …

De overheid moet beleid maken waardoor het mogelijk is om energie ondergronds op te slaan. Ook moet er een ''duidelijke visie over de ruimtelijke verdeling van opslaglocaties'' …

leer meer

Standpunt energietransitie

Het beleid is zelfs gericht op 60% reductie. Met deze aanscherping wil het kabinet zekerstellen dat Nederland uiterlijk in 2050 klimaatneutraal is. Dit past ook bij de EU …

leer meer

Energieopslag

In het dossier Energieopslag vindt u alle relevante nieuwsberichten en achtergrond, publicaties, beleid, jurisprudentie, wetten en meer. Nu er steeds meer duurzame energie wordt geproduceerd vanuit wind en zon wordt energieopslag steeds …

leer meer

Preferentiebeleid medicijnen

De zorgverzekeraar kiest vaak voor het goedkoopste medicijn en vergoedt alleen dat specifieke geneesmiddel. Je medicijnen kunnen dan een andere vorm, kleur en hulpstoffen hebben. Je kunt bij je zorgverzekeraar nagaan of jouw medicijnen onder zijn preferentiebeleid vallen.

leer meer

Energieopslag thuis | Smart Home | Eaton

Als expert op het gebied van ononderbroken stroomvoorzieningstechnologie biedt Eaton een ongeëvenaarde ervaring op het gebied van energieopslag. Nissan - 15 jaar marktleider op het gebied van elektrische voertuigen, massaproducent van betrouwbare Li-Ion

leer meer

Kabinet presenteert strategie voor energiesysteem van de toekomst

Met het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE) brengt het kabinet nu al in kaart hoe het energiesysteem van de toekomst eruit moet zien en wat er voor nodig is om daar te …

leer meer

Energieopslag: als onderneming energie opslaan

Het gebruik van energieopslag in batterijen beperkt zich niet tot de transportsector. ''We zien een groeiende interesse in de technologie bij verschillende soorten bedrijven. Van groothandels en de voedselverwerkingsindustrie tot de papierindustrie en de bouwsector'', voegt Michel Laterveer toe.

leer meer

3.2.3 Algemene rechtsbeginselen | Kenniscentrum voor beleid en …

Het houdt in dat het partijen vrij staat een overeenkomst te sluiten met wie zij wensen, met de inhoud die zij wensen, en op het moment dat zij wensen. Evenredigheid Het beginsel betekent dat de voor belanghebbende nadelige gevolgen van een voorgenomen regeling niet onevenredig (disproportioneel) mogen zijn in verhouding tot de met die regeling te …

leer meer

TNO en EBN: Ondergrondse energieopslag essentieel voor toekomstig energiesysteem …

TNO en EBN concluderen dat ondergrondse energieopslag een belangrijke voorwaarde is voor een toekomstbestendig energiesysteem en het slagen van de energietransitie. Na 2030 ontstaat een grote behoefte aan ondergrondse opslag van vooral waterstof en hoge-temperatuurwarmte.

leer meer

De energie

16 mei 2024. De energie- en klimaatplannen van het nieuwe kabinet: alle feiten en cijfers op een rij. Batterijen, elektrische auto''s, warmtepompen, windmolens en zonnepanelen. Stuk …

leer meer

© 2024 BSNERGY Group Alle rechten voorbehouden. Sitemap