bijeenkomen-de ontwikkelingsperspectieven van verstandige warmte-energieopslag
Week van de Aardwarmte 2022
Van 12 tot en met 16 september 2022 vond de derde Week van de Aardwarmte plaats. Dit jaar stond de Week in het teken van de vraag hoe duurzame collectieve warmte (al dan niet o.b.v. aardwarmte) een sleutelrol kan spelen in het versnellen van de
leer meerEnergieopslag en -distributie, cruciale elementen van ...
Waarom elektronen, moleculen en warmte moeten samenwerken. Energieopslag en -distributie zijn in het tijdperk van hernieuwbare energie onlosmakelijk met elkaar verbonden. De situatie in het verleden, die in Nederland nog steeds van toepassing is, is dat de energietoevoer vraaggestuurd is. ... Afhankelijk van de vraag worden de voorzieningen ...
leer meerZandbatterij: is dit de toekomst van maandenlange energieopslag?
Met de groeiende focus op duurzame energie en de uitdagingen van energieopslag, kan de zandbatterij een gamechanger zijn. Het is eenvoudig, efficiënt en potentieel schaalbaar voor grotere toepassingen. Hoewel er nog steeds technische uitdagingen zijn om aan te pakken, is de toekomst van de zandbatterij zeker veelbelovend.
leer meerWeek van de Aardwarmte 2022
Van 12 tot en met 16 september 2022 vond de derde Week van de Aardwarmte plaats. Dit jaar stond de Week in het teken van de vraag hoe duurzame collectieve warmte (al dan niet o.b.v. aardwarmte) een sleutelrol kan spelen in het versnellen van de energietransitie.
leer meerInformatie van de Rijksoverheid | Rijksoverheid
Ondergrondse Energieopslag in Nederland 2030 – 2050 Technische evaluatie van vraag en aanbod Dit rapport omvat de technische analyse over toekomstige ondergrondse opslag …
leer meerWARM – onderzoek naar de potentie van aardwarmte per RES …
Op basis van de huidige inzichten kunnen in de toekomst zo''n 2,6 miljoen huizen en gebouwen (gelijk aan 88 PJ) met aardwarmte van duurzame warmte worden voorzien. Zo blijkt uit de studie WARM die in opdracht van Energie Beheer Nederland (EBN) door Berenschot en Panterra Geoconsultants in 2020 is uitgevoerd.
leer meerVerkenning Integriteitsmanagement & de integriteitsmanager
Het integriteitsbeleid binnen Nederlandse organisaties schiet nog vaak tekort. Zo is er te weinig aandacht voor de samenhang en borging van integriteitsmaatregelen, laat de duidelijkheid van meldprocedures te wensen over, ontbreekt het integriteitsfunctionarissen vaak aan voldoende tijd en is het urgentiebesef bij management onvoldoende.
leer meerDeelrapport
Het eindrapport maakt onderdeel uit van de studie WARM. In het deelrapport is geanalyseerd wat de mogelijkheden en potentie zijn om aardwarmte op te schalen …
leer meerTe veel energie opgewekt? Hier zijn vier innovatieve manieren …
2. Een slim reservoir voor energieopslag. Heatventors uit Hongarije heeft weer een heel andere oplossing gevonden: de HeatTank.Het reservoir bevat faseovergangs materialen, die afhankelijk van hun fase, warmte absorberen of vrijgeven.
leer meerLowtech energieopslag: de persluchtbatterij
Een sleutelrol in de energietransitie kan zijn weggelegd voor energieopslag in de vorm van perslucht. Het verlies aan energie in de vorm van warmte en kou is echter een groot nadeel. Of is dat wel zo? Interessant! In mijn …
leer meerBEO-velden van ontwerp tot installatie | Climadrill
Een netwerk van verticale grondboringen. Wanneer we na een geothermische studie concluderen dat er meerdere geothermische boringen vereist en mogelijk zijn, opteren we voor de aanleg van een BEO-veld. BEO staat voor ''boorgat-energieopslag'' en houdt een gesloten circuit in van verticale grondboringen tussen 50 en 200 m diep.
leer meerKabinet zet in op energieopslag | Nieuwsbericht | Rijksoverheid
Bijvoorbeeld hoeveel elektriciteit nodig zal zijn voor de industrie, of hoeveel van welke energiebron de gebouwde omgeving gaat gebruiken voor de warmtevoorziening. Met de …
leer meerWARM – onderzoek naar de potentie van aardwarmte per RES …
De detailstudies laten op regionaal niveau (RES-niveau) zien wat de potentie is voor aardwarmte voor de gebouwde omgeving, de glastuinbouw en industrie. De studies …
leer meerEnergieopslag: de volgende doorbraak in de …
Energieopslag is een sleuteltechnologie voor de energietransitie. In het verduurzamen van de energievoorziening ontstaat er meer vraag naar verschillende toepassingen van energieopslag, maar ook naar nieuwe …
leer meerOpschaling Aardwarmte in Warmtenetten (2018)
In opdracht van EBN en Gasunie hebben de onderzoeksbureaus IF Technology, CE Delft en Berenschot een studie uitgevoerd onder de titel ''Opschaling aardwarmte in warmtenetten''. Uit deze studie blijkt dat er tot zeven keer meer aardwarmte beschikbaar kan worden gemaakt als bij de ontwikkeling van aardwarmteprojecten een ''play-based …
leer meerWarmteopslag | TNO
Warmteopslag kan een belangrijke bijdrage leveren om energieverlies tijdens pieken van duurzame energie tegen te gaan. Daarom zetten we volop in op onderzoek naar en …
leer meerLangdurige energieopslag met zand | De Ingenieur
Met MGES willen de onderzoekers de opslag van energie voor de duur van zeven dagen tot drie jaar mogelijk maken. De capaciteit van een dergelijk systeem ligt tussen de 1 en 20 megawatt. Het systeem moet autonoom kunnen werken, dus zonder tussenkomst van mensenhanden.
leer meerNationaal Actieplan Energieopslag overhandigd aan minister Jetten
Klimaat en Energie minister Rob Jetten heeft vandaag het Nationaal Actieplan Energieopslag in ontvangst genomen van Energy Storage NL (ESNL). De brancheorganisatie is partner van ondernemersorganisatie voor de …
leer meerDialoogtafel: in gesprek over de laatste ontwikkelingen rond …
Terugblik: Dialoogtafel: in gesprek over de laatste ontwikkelingen rond waterstofopslag Wat zijn de mogelijke ontwikkelingen van het energiesysteem en hoe vertalen deze naar de vraag naar ondergrondse energieopslag op basis van waterstof. Wat zijn vanuit ...
leer meerRoutekaart Energieopslag
Vormen van energieopslag De Routekaart Energieopslag stelt dat zowel elektriciteits-, moleculen- als warmteopslag nodig (zullen) ... Lokale seizoensopslag van warmte (seizoensopslag) is nodig voor duurzame warmtevoorziening. Korte …
leer meerEnergieopslag
Door het toenemende aandeel variabele elektriciteit uit wind en zon neemt de aandacht voor energieopslag de laatste jaren sterk toe. Bij de keuze voor een bepaalde vorm van energieopslag spelen de kosten van de installatie, de opslagcapaciteit, het vermogen en de tijdschaal waarop de energie opgeslagen kan worden een rol. ...
leer meerSchone energieopslagsystemen
Schone Energieopslag Warmte en elektriciteit uit één opslagsysteem Elektriciteit en warmte uit één opslagsysteem Plan een demo Ontdek onze oplossingen Met BeeBeeOne opslagsystemen sla je energie op en gebruik je het precies wanneer het nodig is. ... De eenheden van 1 MWh zijn eenvoudig te koppelen en op te schalen naar 520 MWh. Meer …
leer meerRoutekaart Energieopslag
Energieopslag zal een belangrijke rol gaan spelen in het toekomstige energiesysteem om vraag en aanbod op elkaar af te kunnen stemmen. De Routekaart Energieopslag brengt in kaart welke acties ondernomen moeten worden om energieopslag te bevorderen, passend bij de verwachte rol ervan in het toekomstige energiesysteem, tot aan 2035 en daarna.
leer meerEindrapport
Dit is een studie naar de potentie van aardwarmte als duurzame warmtebron voor de gebouwde omgeving, glastuinbouw en lage temperatuur industrie. In dit rapport leest u …
leer meerRoutekaart Energieopslag | Rapport | Rijksoverheid
Rapport over welke acties moeten worden genomen om energieopslag te bevorderen, passend bij de verwachte rol ervan in het toekomstige energiesysteem, tot aan 2035 en daarna. In de Routekaart Energieopslag wordt gekeken naar alle vormen van energieopslag, onderverdeeld in elektriciteits-, moleculen- en warmteopslagRoutekaart …
leer meerEnergieopslagtechniek
De machinezaal van de pompcentrale van Coo-Trois-Ponts Energieopslagtechnieken worden gebruikt om vraag en aanbod van elektriciteit in een elektriciteitsnetwerk te balanceren. Voor de grootschalige belastingsverdeling van een onderling verbonden elektrisch netwerk sturen elektrische energieproducenten de overtollige …
leer meerEnergieopslag
Door de snelle groei van vraag én aanbod van elektriciteit zien we dit steeds vaker, met grote gevolgen voor de energietransitie en onze economische groei. Energieopslag als oplossing Energieopslag biedt de oplossingen om deze onvoorspelbaarheid op korte en lange termijn te ondervangen.
leer meerGaat de NEStore-warmteopslag alle elektrische boilers vervangen?
Bodiš: "Ons uitgangspunt bij de ontwikkeling is geweest: de wereld moet zich niet aanpassen aan de techniek, de techniek moet zich aanpassen aan de wereld. Hoe kunnen we het grootste deel van de maatschappij een oplossing bieden die ze helpt emissies te verlagen en die ook direct wordt opgepakt door installateurs die denken: ''dat is een slim …
leer meerOpslag energie: technisch veel mogelijk, maar regelgeving is …
Alle tafelgasten van de onlinetalkshow over energieopslag zijn het erover eens: er is dringend een vergunningversnelling nodig om efficiënte opslag van energie voor 2030 te …
leer meerWarmte365
De 9e editie van Energieopslag- & Distributie 2024 duikt dieper in deze cruciale uitdaging, waarbij we de brug slaan tussen innovatieve technologieën en praktische oplossingen. Hier verkennen we hoe naadloze integratie van variabele hernieuwbare energiebronnen en slimme netwerkoplossingen de sleutel vormen tot een betrouwbaar en efficiënt …
leer meerLangdurige energieopslag met zand | De Ingenieur
Verschillende vormen van energieopslag, hun capaciteit en de tijdsschaal waarop ze werken. Klik op de figuur voor een grotere versie. Infographic Ymke Pas. Maar voor veel gebieden heeft PHS een te grote capaciteit. Een dergelijk systeem kan meer dan 50 megawatt aan stroom leveren en dat heeft bijvoorbeeld een eilandje of een ander …
leer meerDe verstandige kock
De verstandige kock, of sorghvuldige huyshoudster was een kleine honderd jaar lang dé culinaire bestseller van Nederlandse bodem. Het is het enige gedrukte Nederlandstalige kookboek uit de zeventiende eeuw in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De Amsterdamse druk uit 1669 werd als sluitst
leer meerEnergieopslag | Energy Department
Energieopslag is van cruciaal belang voor de transitie naar duurzame energie. Dit komt door de toenemende inzet van hernieuwbare energiebronnen De meest optimale energieopslag hangt af van verschillende factoren. Hier zijn enkele overwegingen: Energiebehoefte ...
leer meerPraktijksessie: wat leren we van ervaringen met ondergrondse warmteopslag bij warmte…
De ontwikkeling van CO 2-transport en -opslag CO 2-opslag en de energietransitie Kennis over CO 2-opslag Carbon Storage Dialogues Energieopslag Waarom slaan we energie op? Gasopslag Hoge Temperatuur Opslag (HTO) van warmte Energieopslag en de
leer meerEnergieopslag: de volgende doorbraak in de …
Energieopslag is een sleuteltechnologie voor de energietransitie. In het verduurzamen van de energievoorziening ontstaat er meer vraag naar verschillende toepassingen van energieopslag, maar …
leer meerTeam Warmtetransitie
Vraag het onze warmtetransitie-experts Met onze kennis en expertise van de ondergrond zet EBN zich in voor de versterking van de warmte-sector en versnelling van de transitie naar een duurzame warmteketen. Heb jij een vraag aan onze experts op het gebied van de warmtetransitie? Stel deze via onderstaand formulier.
leer meerWarmtetransitie: De terugkeer van de nutsbedrijven?
Leidt de warmtetransitie tot de (her-)introductie van nutsbedrijven voor collectieve duurzame warmte? Kijk nu dit EBN-event terug.
leer meerEnergieopslag
Energieopslag verbetert de betrouwbaarheid en veerkracht van het energiesysteem, vermindert de uitstoot van broeikasgassen en maakt de integratie van hernieuwbare …
leer meerSchone energieopslagsystemen
Schone Energieopslag Warmte en elektriciteit uit één opslagsysteem Elektriciteit en warmte uit één opslagsysteem Plan een demo Ontdek onze oplossingen Met BeeBeeOne opslagsystemen sla je energie op en gebruik je het precies wanneer het nodig is.
leer meerZandbatterij: is dit de toekomst van maandenlange energieopslag?
Een revolutionaire zandbatterij voor maandenlange energieopslag? Ontdek hoe dit de beperkingen van traditionele thuisbatterijen kan overstijgen. Lees snel verder. De technologie van de zandbatterij wordt sinds 2022 getest …
leer meerRoutekaart Energieopslag | Rapport | Rijksoverheid
Rapport over welke acties moeten worden genomen om energieopslag te bevorderen, passend bij de verwachte rol ervan in het toekomstige energiesysteem, tot aan 2035 en daarna. In de Routekaart Energieopslag wordt gekeken naar alle vormen van …
leer meerWarmte365
Vrij vertaald: warmte energieopslag in watervoerende grondlagen op hoge temperatuur. En niet voor niets: deze manier van opslag is uitermate geschikt als seizoensbuffer om de vraag naar warmte in de winter en koude in de zomer op elkaar af te stemmen. ...
leer meerIs de eindgebruiker te overtuigen van nut en noodzaak van (collectieve) duurzame warmte…
Terugblik: Dialoogtafel: Is de eindgebruiker te overtuigen van nut en noodzaak van (collectieve) duurzame warmte? Bestuurders, politici en beleidsmakers door het hele land zetten zich keihard in voor het slagen van de energietransitie. Inzet …
leer meerDe Groot Groep | Installaties en duurzame warmte/energieopslag
De Groot Installatiegroep is gespecialiseerd in duurzame oplossingen voor vraagstukken op het gebied van installatietechniek en alles wat daarmee verband houdt. Jacques Mathijsen is de expert die je meeneemt in de wereld van installaties die je gebouwontwerp energieneutraal of beter nog, energieleverend maken. Zo heeft De Groot een oplossing …
leer meerOndergrondse Energieopslag in Nederland 2030
Dit rapport is opgesteld door TNO en EBN in opdracht van het ministerie van EZK en beschrijft de toekomstige behoefte aan ondergrondse energieopslag in Nederland. Het onderzoek bevestigt het belang van ondergrondse energieopslag voor een duurzaam energiesysteem. Op basis van de bevindingen schetsen TNO en EBN mogelijke …
leer meer