bijeenkomen-problemen met de opslag van schone energie
Rijksoverheid stimuleert duurzame energie
Nederland werkt aan een energiesysteem waarbij nauwelijks nog CO2 vrij komt. In 2050 moet de energievoorziening bijna helemaal duurzaam en CO2-neutraal zijn. De regeringsleiders van de Europese Unie (EU) hebben in december 2020 afgesproken te streven naar een Europees CO2-reductiedoel van 55%. Een overgang naar een …
leer meerMijnbouw: een oplossing voor schone energie? | VanEck
De toepassingen en technologieën die nodig zijn voor de transitie naar schone energie en CO₂-reductie, zijn sterk afhankelijk van mineralen. Uitsluitend voor informatie- en advertentiedoeleinden. Deze informatie is afkomstig van VanEck (Europe) GmbH. VanEck ...
leer meerWereld investeert bijna twee keer zoveel in schone energie als in …
De grote uitdaging voor de verdere transitie naar schone energie, stelt het IEA, wordt gevormd door de problemen op het elektriciteitsnet. Niet alleen in Nederland maar in heel veel landen, zijn die een belangrijke belemmering voor …
leer meerWaterstof aandelen | Schone energie | VanEck
Ongeveer 85% van de vereiste investeringen moet gedaan worden in de generatie van hernieuwbare energie, de overige 15% in elektrolytische cellen, waterstofproductiefaciliteiten en een infrastructuur voor transport en opslag. 3
leer meer''Schone energie: duurzaam, veilig en betaalbaar'' | De Tijd
Duurzaam, veilig en betaalbaar: dat zijn de drie eigenschappen van een goede energiebron. Tot tien jaar geleden was het onmogelijk om aan alle drie de voorwaarden …
leer meerEen nieuw energiesysteem
Europa wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Klimaatneutraal wil zeggen dat alle activiteiten in Europa geen effect hebben op het klimaat. Hiervoor heeft Nederland een nieuw …
leer meerSchone energie | Alfa Laval
Om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen, is een combinatie van technologieën en oplossingen nodig, en het stimuleren van schone energie zal een belangrijke bijdrage leveren. Alfa Laval heeft een breed scala aan geavanceerde warmteoverdracht- en scheidingstechnologieën ontwikkeld die al worden gebruikt om de …
leer meerHernieuwbare energie uitgelegd
Hernieuwbare energie uitgelegd. Zonne-, wind-, waterkracht-, biomassa- en geothermische energie kunnen energie leveren zonder de aarde op te warmen zoals bij fossiele brandstoffen. door Christina Nunez Laatste …
leer meerGroene waterstof: welke voordelen heeft het voor de EU?
Waterstof in de toekomstige gasmarkt Om de uitstoot van broeikasgassen in de EU terug te dringen in overeenstemming met de plannen voor het klimaat en de interne energiemarkt, werkt de EU aan een pakket waterstof- en koolstofarme gasmarkten. In februari 2023 steunde de energiecommissie van het Parlement voorstellen van de Commissie om de …
leer meerKabinet zet in op energieopslag | Nieuwsbericht | Rijksoverheid
Kabinet zet in op energieopslag. Nieuwsbericht | 07-06-2023 | 15:30. De opslag van energie wordt steeds belangrijker naarmate we meer duurzame energie …
leer meerEnergieopslag als middel om duurzamer en …
De oplossing komt op steeds grotere schaal beschikbaar: batterijen voor energieopslag. Deze batterijen kunnen gecombineerd worden met zonne-energie, het net of met standaardaggregaten. Zo heeft u …
leer meer''Schone energie: duurzaam, veilig en betaalbaar'' | De Tijd
De sector van de schone energie is bovendien heel divers. ''Het gaat niet alleen om zonnepanelen en windmolens, maar om álle activiteiten die ons helpen afstappen van fossiele brandstoffen. Denk aan energiecentrales die hun vervuilende activiteiten afbouwen, en infrastructuur zoals intelligente elektriciteitsnetwerken en laadpalen voor elektrische …
leer meerDe race om de super batterij
Groene energie opwekken kunnen we. Maar hoe zit het met de opslag? Overal ter wereld zijn opslagtechneuten en batterijpioniers op zoek naar manieren om duurzame energie op te slaan. Een verkenning van de nieuwe opslagmogelijkheden en -technieken: van snelle batterijen tot warmte-opslag in basalt en zout. En van ijzerpoeder als energiedrager tot …
leer meerIntroductie energie opslagsystemen
Opslagtechnieken. Mede gestuurd door de verduurzaming van de energievoorzieningen wereldwijd worden nieuwe en verbeterde energie-opslagtechnieken geintroduceerd. Ook het aantal en de omvang van de …
leer meer''Het is nu of nooit'': 4 belangrijke conclusies uit het VN …
Hieronder staan enkele van de belangrijkste conclusies uit het rapport. De overstap naar schone energie wordt goedkoper Wanneer we hoop willen houden op het beperken van …
leer meerHernieuwbare energie uitgelegd
Waterkracht: eeuwenlang hebben mensen de energie van de rivierstromingen benut door dammen te gebruiken om de waterstroom te beheersen. Waterkracht is veruit ''s werelds grootste bron van hernieuwbare energie, met China, Brazilië, Canada, de VS en
leer meerAdvies: ''Neem burgers met eigen plannen voor schone energie …
Samen met buurtbewoners zelf energie opwekken, klinkt mooi en idealistisch. Maar is vaak niet mogelijk door wet- en regelgeving. Het Nationaal Klimaat Platform komt met een pleidooi.
leer meerInfiltratievelden en
Infiltatievelden en – stroken zijn groene ingrepen die naast verharde oppervlakten geplaatst worden en die vervolgens op een eenvoudige manier het water van schone, verharde oppervlakken opvangen, zoals daken en fietspaden. Via die groene ingrepen infiltreert het water naar de bodem.
leer meerWaarom zetten we Nederland niet vol windmolens en zonnepanelen?
De technieken (zoals opslag en transport van de zonne- en windenergie) gaan snel en het opwekken van duurzame energie wordt steeds goedkoper. Ook zijn er nieuwe initiatieven, zo wordt er duurzame energie opgewekt uit de kracht van het water met eb en vloed en wordt er veel verwacht van nieuwe manieren om groene stroom op te slaan.
leer meerNut en noodzaak van de energietransitie
Wat is de nut en noodzaak van de energietransitie? We willen een schone wereld achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Om dit doel te bereiken zullen we moeten overstappen van fossiele brandstoffen naar schone energie. Denk aan: windenergie, zonne-energie, waterkracht, geothermie en aquathermie.
leer meerKernenergie is geen schone energie en is onlosmakelijk verbonden met kernwapens …
Ongeveer twee jaar geleden lanceerde het Nucleair Forum in België een grootscheepse campagne voor de promotie van civiele nucleaire energie. Er verschenen grote advertenties in de kranten, op televisie en in het straatbeeld. ''U bent voor kernenergie, want u denkt aan de toekomst'', ''U bent tegen kernenergie, want u denkt aan het verleden''. De huidige …
leer meerKees Koolen steekt €4 miljoen in ammoniak-opslag van schone energie …
De oud-topman van Booking stapt in Proton Ventures, een Nederlands bedrijf dat technologie maakt om energie op te slaan in ammoniak. Energieconcern Koolen Industries investeert 4 miljoen euro ...
leer meerDuurzame energie
De Verenigde Naties definieert hernieuwbare energie (''renewable energy'') als "energie uit natuurlijke bronnen die sneller worden aangevuld dan verbruikt." Duurzame energie (''sustainable energy'') wordt door VN-organisaties in een bredere context beschouwd, vanuit de definitie van duurzaamheid (''sustainability'') uit het Brundtland-rapport: "voorzien in de …
leer meerPosition Paper: De nieuwe economie van Nederland in 2040 gebaseerd op schone energie
De economie zal als gevolg hiervan de komende jaren ingrijpend veranderen. We gaan van een op olie en gas gebaseerde economie naar een economie gebaseerd op schone energie. Wij geloven bij Koolen Industries in het principe ''Stop making fires'', dat er vanuit ...
leer meerEnergieopslag
Een eerste manier om naar opslag van energie te kijken is een indeling op basis van de energiedragers: vaste, vloeibare en gasvormige brandstoffen, warmte, elektriciteit en elektrochemische …
leer meerZelfs optimisten zijn te pessimistisch: schone energie …
Je gelooft het misschien niet als je de krant openslaat, maar we zijn hard op weg om het klimaatprobleem nog voor de deadline op te lossen. Schone energie uit wind en zon wordt elke dag goedkoper – véél sneller dan …
leer meerEnergieopslag
De keuze voor een bepaalde vorm van energieopslag. De rol van energieopslag in de energietransitie. Door het toenemende aandeel variabele elektriciteit uit wind en zon neemt de aandacht voor …
leer meerSchone energie
Wat doet de EU om schone energie mogelijk te maken? De EU neemt al meer dan 15 jaar maatregelen voor meer schone energie. Met de Europese Green Deal van 2019 hebben de EU en haar lidstaten hun ambitie om de opwarming van de aarde tegen te gaan en over te stappen op schonere energie een tandje hoger geschakeld, wat strookt met de …
leer meerWaarom de inzet van duurzame energie urgenter is …
De integratie van energieopslag (batterijen en groene waterstof) kan volatiliteit oplossen en is gebaat bij ondersteuning met regelgeving. Rijkscoördinatie is cruciaal om ontwikkelingen op lokaal niveau …
leer meerOnderzoek naar oplossingen voor opslag van zonne-energie: houd uw huis van …
1. batterijen Batterijen zijn de meest populaire vorm van opslag van zonne-energie. Ze vangen energie op in chemische vorm en zetten deze indien nodig om in elektriciteit. De meest populaire soorten zijn: Lithium-ion batterijen: Deze worden het meest gebruikt vanwege hun hoge efficiëntie, langere levensduur en lage kosten. ...
leer meerAlles wat je moet weten over het opslaan van zonne-energie
Wat hernieuwbare energie betreft, zorgt de opslag van overtollige energie ervoor dat het licht kan blijven branden wanneer de zon ondergaat of de wind ophoudt te waaien. Eenvoudig gezegd kan met energieopslag een energiereservoir worden opgeladen wanneer de opwekking hoog is en de vraag laag, en worden vrijgegeven wanneer de …
leer meerBeeBeeOne helpt Nederland in de transitie naar schone energie
Energie is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven. We zijn zo goed als afhankelijk geworden van het comfort dat het ons geeft. Maar er zijn ook nog steeds veel energievraagstukken die spelen. In Zondag Op Vier duiken we iedere week in de wereld van schone energie, innovatieve technologieën en de impact ervan op ons leven. …
leer meerWaarom de opslag van gas onder hoge druk beter is dan …
Nu het potentieel van waterstof als schone, hernieuwbare en schaalbare energiebron steeds duidelijker wordt, circuleren op de markt verschillende meningen over de optimale opslag van grote volumes H2 voor diverse toepassingen. Waterstof is het lichtste en misschien wel krachtigste element van allemaal. Daarmee begint ook de uitdaging om …
leer meerBedenker van schone Belgische superbatterij wil fabriek bouwen …
Een schone superbatterij die 20 keer sneller laadt en 100 keer langer meegaat dan een lithium-ion batterij, niet in brand vliegt of ontploft, niet giftig is en makkelijker gerecycled kan worden. 247 Energy maakt en verkoopt hem op basis van een techniek uit 1775. Binnen enkele jaren wil het bedrijf er een fabriek voor bouwen...
leer meerBedenker van schone Belgische superbatterij wil fabriek bouwen …
De mijnen waar de metalen gedolven worden stoten veel CO2 en stikstof uit, liggen in landen met corrupte regimes en slechte arbeidsomstandigheden en vervuilen daar de lucht, het water en de bodem. Voor het maken van 1 ton lithium is …
leer meerEnergie van de toekomst
De reden is dat het om grote getallen gaat: met 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen, maakt de overstap naar aardgasvrij een groot verschil in gebruik van fossiele brandstoffen en CO 2-uitstoot", zegt Robert Harmsen, onderzoeker Energie en Materialen bij
leer meerWereld investeert bijna twee keer zoveel in schone energie als in …
De grote uitdaging voor de verdere transitie naar schone ...
leer meerSchone energie | GroenLinks
Samen met de Partij van de Arbeid initieerden we de Klimaatwet. Op 20 december 2018 werd de wet door een meerderheid van acht partijen in de Tweede Kamer aangenomen. In de wet leggen we de doelen voor het klimaatbeleid voor de lange termijn juridisch vast: een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met minstens 49 procent in 2030 en …
leer meer