bijeenkomen-eisen voor de energieopslagcyclus voor nieuwe energieprojecten
Subsidieregeling voor energieprojecten opnieuw open
Fryslân, 12-04-2022 – De subsidie is bedoeld voor het inhuren van expertise voor de ontwikkeling van nieuwe projecten om energie op te wekken. De provincie Fryslân stelt 100.000,- euro beschikbaar.
leer meerEen toekomst op basis van hernieuwbare energie — …
Volgens gegevens van Eurostat waren wind- en waterkracht samen goed voor meer dan twee derde van de totale elektriciteit uit hernieuwbare bronnen (respectievelijk 36 % en 33 %) in de EU in 2020. Zonne-energie …
leer meerHandreiking: zo versterken we vogels en vleermuizen die kwetsbaar zijn voor de …
Aan de andere kant kan een barrière ontstaan voor de doorgang van nieuwe energieprojecten, door een gebrek aan draagvlak of juridische ruimte. Dat kan anders. Met deze handreiking adresseren we deze dubbele uitdaging en stimuleren we betrokkenen om onze aanbevelingen in de praktijk te brengen of het gesprek hierover te starten.
leer meerNieuwe regels voor brandkleppen | Luka
Sinds 1 juli 2021 gelden er nieuwe en strengere eisen voor brandveiligheid. Deze nieuwe eisen hebben betrekking op de weerstand tegen rookdoorgang (WRD). Voor nieuwbouw komt daar, naast de WBDBO-eisen, ook nog een maximale rookdoorlatendheidseis bij. Deze eis wordt gesteld aan de scheidingen. Om te ...
leer meerKlaar voor nieuwe norm energieprestatie: veilig data delen
Binnenkort zijn de nieuwe Europese richtlijnen voor de energieprestatie van gebouwen van kracht. Onderdeel hiervan is veilig energiedata delen. Dat is nu al mogelijk met het Datastelsel Verduurzaming Utiliteit (DVU), de centrale energiedatatool voor de utiliteitsbouw. Binnenkort zijn de nieuwe Europese richtlijnen voor de energieprestatie …
leer meerEisen vanuit het erfgoed | Energie en landschap | Rijksdienst voor …
Gebieden in Nederland die het meest cultuurhistorisch waardevol en kwetsbaar zijn en die een beschermde status hebben, wil de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) zoveel mogelijk ontzien als locatie voor de opwekking van hernieuwbare energie. Plaatsen in het cultuurlandschap die minder kwetsbaar zijn, hebben de voorkeur. Toch zal het in …
leer meerRapport Eisen voor E-depot voorzieningen voor Decentrale …
8 1.2 Focus e-depot voorzieningen Een e-depot is eerder omschreven als: het geheel van organisatie, beleid, processen en procedures, financieel beheer, personeel, databeheer, databeveiliging en aanwezige hard- en software, dat duurzaam beheren en raadplegen
leer meerWelke eisen van het Activiteitenbesluit gelden voor de opslag van vaste mest…
Voor de opslag van vaste mest, die onderdeel is van een inrichting of een zelfstandige mestopslag gelden de eisen uit paragraaf 3.4.5 van het Activiteitenbesluit. Voor een opslag die geen inrichting is geldt alleen artikel 3.49 van het Activiteitenbesluit.
leer meerInstallatie-eisen | Vlaanderen
Voor renovaties gelden installatie-eisen sinds 2015. Dezelfde eisen zijn ingevoerd voor nieuwe industriegebouwen sinds 1 maart 2017. Voor nieuwbouw met een E-peileis is de globale energieprestatie van de installaties opgenomen in het E-peil. Daar bovenop geldt vanaf 2023 een installatie-eis …
leer meerKabinet neemt regie bij vijf nieuwe energie-infrastructuurprojecten
Het kabinet neemt de regie bij vijf nieuwe energieprojecten van nationaal belang. De nieuwe projecten richten zich vooral op de aanlanding van elektriciteit van windparken op zee en …
leer meerEPB-eisen bij bouwaanvraag/melding in 2023 en 2024
Geldig voor bouwaanvragen van 01.01.2023 tot 31.12.2024 • Bekijk tijdslijn. Hieronder vindt u de EPB-eisen (op het vlak van energieprestatie en binnenklimaat) voor bouwprojecten …
leer meerWaarom de inzet van duurzame energie urgenter is …
Waarom de inzet van duurzame energie urgenter is dan ooit. Nederland staat in de laatste Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI 60) op de tiende plek. De inzet van hernieuwbare energie moet omhoog …
leer meerEPB eisen voor nieuwe installaties in bestaande gebouwen
Voor werkzaamheden aan bestaande gebouwen met stedenbouwkundige aanvraag of melding vanaf 1 januari 2015, zullen nieuwe eisen gelden voor de installaties. Die nieuwe eisen krijgen als roepnaam ''installatie-eisen bij renovatie''.
leer meerVol stroomnet: nieuwe subsidie Drenthe voor batterijen bij wind
De provincie Drenthe opent op 15 januari de nieuwe subsidieregeling ''Oplossingen Netcongestie bij Duurzame Energieproductie''. Daarmee komt er onder meer subsidie voor batterijen bij wind- en zonne-energieprojecten.
leer meerE-peil voor niet-residentiële gebouwen | Vlaanderen
Sinds 2017 geldt een E-peileis voor alle niet-residentiële gebouwen (EPN), dus niet enkel voor kantoren en scholen. De E-peileis en het E-peil worden anders berekend dan vóór 2017, namelijk via de EPN-methode.Afhankelijk van de aanwezige functies in het gebouw geldt een andere E-peileis. in het gebouw geldt een andere E-peileis.
leer meerEPBD III leidt tot nieuwe eisen voor energieprestaties van …
Vanaf 10 maart 2021 is er een nieuwe versie van de Rekentool Energieprestatie Installaties. Dit is versie 2.0 – 13 jan 2021. Bij deze nieuwe versie van de rekentool hoort ook een nieuwe activatiecode en die vraagt u aan via dit contactformulier. Deze code is geldig.
leer meerEisen aan de pasfoto voor paspoort of ID-kaart
De pasfoto voor een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs moet voldoen aan een aantal eisen. Er gelden eisen voor: de maatvoering, fotokwaliteit, achtergrond, weergave, houding, uitdrukking, bril, belichting en …
leer meerVan EPC naar BENG: wat betekenen de nieuwe energieprestatie-eisen voor …
Dat gold overigens voor de EPC-eisen ook al, maar met de nieuwe BENG-eisen worden meer factoren meegenomen. Daardoor worden woningen op een andere manier gewaardeerd. "Als architect begeleiden we de klant daar natuurlijk zoveel mogelijk bij en leggen we uit wat de uitkomst betekent voor de woning," benadrukt Roland Vereijken.
leer meerGoedkeuring voor acht nieuwe energieprojecten Kennis in je Kas
De programmaraad van Kennis in je Kas is onlangs akkoord gegaan met acht nieuwe projecten binnen het onderzoeksprogramma Kas als Energiebron. Van die acht projecten werd bij twee voorstellen een voorbehoud geplaatst. Twee andere projecten werden nog niet goedgekeurd, de indieners moeten hun aanvraag nader specificeren. Onderstaand de …
leer meerHandreiking voor gemeenten over de samenwerking met …
De focus in de laatste jaren ligt op het professionaliseren van energiecoöperaties, zodat ze voldoende toegerust zijn om energieprojecten te ontwikkelen en/of beheren. Voor …
leer meerEnergieprestatie-eisen nieuwbouw per 2021 van kracht
De eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) worden per 1 januari 2021 ingevoerd. Dat schrijft minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer. Deze nieuwe …
leer meerWelke ontwikkelingen kunt u verwachten rondom energieopslag?
Wij onderzochten samen met andere partijen welke rol energieopslag kan spelen om ons energiesysteem flexibeler te maken. En hoe we daar nu al op in kunnen spelen. In de …
leer meerParticipatiecoalitie luidt de noodklok voor regionale energieprojecten …
Andere redenen voor de stagnatie van de regionale energieprojecten zijn de aanloop naar de recente gemeenteraadsverkiezingen en de wisselingen van bestuurders. Annie van de Pas: "De verkiezingen mogen niet als excuus opgevoerd worden voor de vertraging van de regionale energiestrategieën; ze moeten nu snel als kansen opgepakt worden.
leer meerTwee nieuwe zonne-energieprojecten voor Amstelveners ''zonder eigen dak''
[AMSTELVEEN] Op twee appartementencomplexen in de wijk Bankras-Kostverloren start Energiecoöperatie Amstelveen Ecostroom zogenaamde Postcoderoos-projecten. Inwoners die in de buurt van het appartementencomplex wonen en die zonne-energie willen opwekken, maar die mogelijkheid niet hebben op hun eigen dak, kunnen deelnemen aan …
leer meerBureau Energieprojecten
Digitale projectenkaart. Op de digitale projectenkaart ziet u de bestaande energieprojecten in Nederland. Per project vindt u uitgebreide informatie over elk specifiek project. Lees meer. Lopende projecten en …
leer meerE-peil | Vlaanderen
Nieuwbouwwoningen in Vlaanderen met een bouwaanvraag sinds 2006 moeten verplicht een bepaald E-peil halen. Het maximaal E-peil dat van toepassing is op uw bouwproject, wordt bepaald door de datum van de aanvraag van uw stedenbouwkundige vergunning (''bouwaanvraag'') of van de melding. (''bouwaanvraag'') of van de melding.
leer meerNieuwe EPB-eisen voor 2024 voor nieuwbouw en renovatie
De brochure licht de energieprestatieregelgeving (EPB) in Vlaanderen toe en bevat informatie over de manier waarop bouwers op een doordachte manier energie kunnen besparen bij het bouwen en verbouwen van een woning.
leer meerCall lokale energieprojecten 2019 | Vlaanderen
De Vlaamse Regering besliste op 1 maart 2019 om een nieuwe call voor lokale energieprojecten te lanceren. Tussen 11 maart en 30 april 2019 konden steden en gemeenten een subsidie-aanvraag voor nieuwe lokale energie-investeringsprojecten indienen. De Vlaamse Regering heeft voor deze call 6.031.288…
leer meerGoedkeuring voor acht nieuwe energieprojecten Kennis in je Kas
De programmaraad van Kennis in je Kas is onlangs akkoord gegaan met acht nieuwe projecten binnen het onderzoeksprogramma Kas als Energiebron. Van die acht projecten werd bij twee voorstellen…
leer meerOproep: Zes miljoen euro voor lokale energieprojecten
Als steden en gemeenten nieuwe energieprojecten kunnen realiseren waar hun inwoners baat bij hebben, vergroot het draagvlak voor de energietransitie." CO2-uitstoot Gemeenten moeten per ingediend project ook de verwachte CO2-besparing berekenen.
leer meerSubsidie voor kleinschalige lokale energieprojecten
De projecten die in aanmerkingen komen voor de SCE zijn lokaal en coöperatief. Daarbij gelden eisen om te zorgen dat het project door voldoende deelnemers in de buurt georganiseerd wordt. De subsidie wordt uitgekeerd aan de hand van de daadwerkelijk geproduceerde duurzame elektriciteit.
leer meerSubsidie voor kleinschalige lokale energieprojecten
De projecten die in aanmerkingen komen voor de SCE zijn lokaal en coöperatief. Daarbij gelden eisen om te zorgen dat het project door voldoende deelnemers in de buurt georganiseerd wordt. De subsidie wordt uitgekeerd aan de hand van de daadwerkelijk De ...
leer meerEPB-eisen voor technische installaties | Vlaanderen
De energieprestatieregelgeving (EPB) bepaalt dat bepaalde bouwprojecten (voor bouwaanvragen sinds 2015) ook aan EPB-eisen voor technische installaties moeten voldoen bij een renovatie waarvoor een stedenbouwkundige vergunning of melding nodig is nieuwbouw van nieuwe industriegebouwen (voor…
leer meerEPB-eisen bij bouwaanvraag/melding in 2019 | Vlaanderen
Hieronder vindt u de EPB-eisen (op het vlak van energieprestatie en binnenklimaat) voor bouwprojecten met stedenbouwkundige vergunningsaanvraag of melding in 2019. EPB-eisen bij bouwaanvraag/melding in 2019 | Vlaanderen
leer meerEnergietransitie | Ruimte voor duurzame energie
In totaal gaat het om ongeveer 5,5 ha zonneweiden, in potentie goed voor circa 5,5 mw aan duurzaam opgewekte energie. In 2022 is het project definitief gegund door het Rijksvastgoedbedrijf aan een specialist in …
leer meer